Hypnotherapeut terecht voor aanranding patiënte

SCHRIJNWERKER SCHOOLDE ZICH OM NA PENSIOEN

Een patiënte beschuldigt een 69-jarige hypnotherapeut uit Kuurne van aanranding tijdens hypnosesessies. Gisteren startte in Kortrijk het proces tegen de man. Hij riskeert acht maanden celstraf maar schreeuwt zijn onschuld uit.

De zaak ging in september 2015 aan het rollen. De vrouw diende na drie sessies bij de gepensioneerde hypnotherapeut klacht in bij de politie wegens aanranding van de eerbaarheid.


Via kennissen had ze bij de man aangeklopt in de hoop een oplossing te vinden voor darmklachten en stress.

Charlatan

Maar volgens de vrouw evolueerden de sessies steeds meer naar erotische behandelingen waarbij ze haar bh moest uitdoen, haar borsten werden gemasseerd, ze haar slipje half moest uittrekken en er ook strelingen in de schaamstreek plaatsvonden. "Ik hield eerst vol omdat ik de behandeling volledig haar kans wou geven, ook al was mijn echtgenoot sceptisch", klinkt het bij het slachtoffer. "Ik had bovendien al 225 euro betaald voor drie sessies. Maar na de derde sessie voelde ik me echt misbruikt. Bij thuiskomst kroop ik meteen onder de douche, lange tijd had ik het moeilijk met aanrakingen, depressieve gevoelens staken de kop op en ik kampte met schuldgevoelens. Ik nam het mezelf kwalijk dat ik me toch had laten verleiden om naar zo'n 'charlatan' te gaan. Ik schaamde me maar kan het ondertussen een plaats geven. Mijn zelfvertrouwen kreeg wel een flinke knauw maar ik hoop het zo snel mogelijk volledig achter mij te laten."

Leugendetector

De vrouw vroeg een schadevergoeding van 1.225 euro. Een tweede slachtoffer stelde zich geen burgerlijke partij. Zij maakte meteen duidelijk dat ze de aanrakingen van de hypnotherapeut niet apprecieerde en moest haar kledij niet uitdoen. De hypnotherapeut zelf ontkent de beschuldigingen. Hij schoolde zich na een loopbaan als zelfstandig schrijnwerker bij als hypnotherapeut. Hij deed dat samen met zijn echtgenote, die na een zware ziekte afgeschreven was door de klassieke geneeskunde maar in het alternatieve circuit wél een oplossing vond voor haar problemen. De vrouw steunt haar man nog altijd door dik en dun. Hij ontkende niet dat er over armen en benen is gewreven "om spanningen uit het lichaam te wrijven." Hij ontkende wel dat de patiënte haar bh en slipje moest uitdoen en hij erotische bedoelingen zou hebben gehad. "Wellicht voelde de vrouw zich bedrogen in de werking en de resultaten van de hypnose en probeert ze haar geld te recupereren", pleitte advocate Julie Vandenbogaerde. "Waarom keerde ze tot drie keer toe terug?" Een test aan de leugendetector draaide slecht uit voor de man. "Maar dat is geen bewijs van schuld. De helft van de leugendetectortesten zijn vals positief", aldus nog de advocate. "De beschuldigingen deden zijn wereld instorten. Hij behaalde certificaten en volgde opleidingen om mensen te kunnen helpen, niet om hen schade te berokkenen." Uitspraak volgt op 22 mei.