Eigen filmpjes doen jonge vandalen Vlaspark de das om: “Blij dat ze niet buiten schot blijven”

De vandalenstreken van december in het Vlas- en sportpark blijven voorlopig nog onopgehelderd.
RV De vandalenstreken van december in het Vlas- en sportpark blijven voorlopig nog onopgehelderd.
Vijf maanden nadat vandalen in het Vlaspark in Kuurne toesloegen is de politie van de zone Vlas de daders op het spoor. Eén minderjarige dader is al geïdentificeerd en heeft bekend. Filmpjes die ze aan hun vrienden toonden, deden hen de das om. “Ik ben blij dat vandalen in onze gemeente niet buiten schot blijven”, aldus burgemeester Francis Benoit.

Op de Dag van de Jeugdbeweging vernielden enkele jongeren in het Vlaspark, een mooi plekje tussen de Leie en het centrum van Kuurne, een kunstwerk. Ze staken op een houten brugje ook voorwerpen in brand en vernielden een muur, zitbanken, een deur en het interieur van het boekenhuis. 

Een buur merkte op die 19de oktober rond 19 uur de jongeren op in hun kledij van een jeugdbeweging, waarop ze wegrenden. De wijkpolitie van Kuurne en de lokale recherche probeerden de jonge daders te identificeren. 

Stoerdoenerij

Ze vingen recent op dat filmpjes over de vandalenstreken via sociale media gretig gedeeld werden. “Zo pochten de daders met hun streken”, weet Francis Benoit. “Stoerdoenerij dus.” 

Eén minderjarige uit een buurgemeente kon al geïdentificeerd en verhoord worden. Hij bekende bij de vandalenstreken aanwezig te zijn geweest. Verder onderzoek naar zijn kompanen volgt nog. Wie nog iets gezien heeft of iets weet, wordt nog altijd gevraagd dit te melden bij de lokale politiepost in Kuurne, via pz.vlas@police.belgium.eu of op 056 36 58 60.

Minderjarigen

Eerder konden al de vandalen geklist worden die tijdens de Halloweennacht op 31 oktober 2018 in de Parkwijk een vuilnisbak deden ontploffen, een bushokje zwaar beschadigden en een brandblusapparaat leegspoten. Zij droegen toen witte pakken en lieten zich inspireren voor de serie La Casa de Papel op Netflix. Ook toen werden de baldadigheden gefilmd en in een besloten Instagramgroep gedeeld. Ook toen ging het om minderjarige scholieren.

De vandalenstreken die in december 2018 plaatsvonden in het Vlaspark blijven nog altijd onopgehelderd. Toen vlogen enkele kleurrijke banken in de Heulebeek, werd het vernieuwde boekenruilkastje vernield en deelde ook het insectenhotel in de brokken. 

Bewakingscamera’s

Francis Benoit riep toen zijn inwoners op verdacht gedrag te filmen. Ondertussen is beslist dat er aan het Vlaspark bewakingscamera’s komen. “Doorzetten en blijven onderzoeken”, spoort Benoit zijn politiekorps aan. Terzelfdertijd gaf hij hen een pluim voor hun goed speurwerk. “Minderjarigen en de kick om het te filmen…jammer”, besluit de burgervader.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.