Buurt verrast ijscoman op laatste ronde

JOHAN DEBRABANDERE MET PENSIOEN NA 46 JAAR

Toen Johan uitreed voor zijn laatste ronde werd hij opgewacht door een groepje vrienden en familieleden.
Henk Deleu Toen Johan uitreed voor zijn laatste ronde werd hij opgewacht door een groepje vrienden en familieleden.
Johan Debrabandere uit Kuurne heeft gisteren zijn laatste bolletjes roomijs geschept. 46 jaar lang reed hij rond met de ijskar 'Simonne'. De naam verwijst naar zijn moeder Simonne Depypere, die in 1958 met de ijskar startte. Vrienden en familie verrasten een geëmotioneerde Johan op zijn laatste ronde.

Johan stapte na zijn legerdienst meteen in het bedrijf van zijn moeder. Zij leerde hem roomijs maken zoals ze het zelf had geleerd in een hotel aan de kust. 46 jaar lang maakte hij volgens die recepten het hele seizoen lang 75 liter ijs per dag, 6 dagen per week.

Nadien kregen de liefhebbers nog een laatste keer ijsjes van Johan.
Henk Deleu Nadien kregen de liefhebbers nog een laatste keer ijsjes van Johan.

Fans

Van eind maart tot begin oktober trok hij er elke dag op uit met zijn ijskar. Zijn route was zo'n 55 kilometer lang, en hij deed onder meer de Seizoenwijk, de Hoevewijk en de Molenwijk aan. Maar hij stak ook de grens over met Harelbeke. Gisteren reed Johan zijn allerlaatste rondje, en dat is zijn grootste fans niet ongaan.


"Hij heeft zoveel jaren vreugde gebracht bij de Kuurnse kinderen", zegt Karien Deroo. "We konden zijn afscheid toch niet onopgemerkt laten voorbijgaan?" Karien woont in dezelfde straat als Johan, en zijn ijskar passeerde zo'n drie keer per dag aan hun deur. "Bij zijn vertrek, voor zijn pauze om 17 uur, en 's avonds na zijn toer. We hadden dus meer dan genoeg kansen om een ijsje te bemachtigen", lacht ze.


Samen met Veerle Hellyn, die Johan en zijn echtgenote Linda nog kent van toen hun kinderen samen in de Centrumschool zaten, buste Karien flyers bij hun buren. "We hebben iedereen opgeroepen om hem vandaag te verrassen", zegt Veerle. "Johan verdient dat. Anderen die een ijskar hebben, zouden al eens een dag overslaan als het minder goed weer is en ze vrezen minder goed te verkopen. Johan niet. Elke dag doet hij zijn ronde, zonder uitzondering, omdat er mensen zijn die op hem rekenen."


De kinderen hadden tekeningen gemaakt om Johan te bedanken. "Dankjewel voor alle lekkere ijsjes, vandaag heb ik er ééntje voor jou gemaakt", zo staat te lezen op de tekening van Jara Schietgat (9).

Mooi geweest

Toen Johan iets na 17 uur zijn straat inreed voor zijn dagelijkse pauze en zag dat hij daar opgewacht werd door een zestigtal mensen, werd hij emotioneel.


"Ik had dit niet verwacht. Ik ga het ongelooflijk hard missen, maar het is mooi geweest. Ik ben 65 jaar, tijd om te stoppen." De bekendste klant die ooit al van een van zijn ijsjes heeft gesmuld? "Koning Albert, toen hij nog prins was. Hij was hier op bezoek bij een vriend van hem in Kuurne. Hij was al weg tegen dat ik besefte wie ik pas ontmoet had." Deze eindejaarsperiode draait hij nog ijs, maar daarna is het afgelopen.