Burgemeester van Kuurne springt in als bijzitter: “Perfect legaal als je geen kandidaat bent”

Burgemeester Francis Benoit (CD&V) trad vandaag zelf op als bijzitter in het stembureau in Kubox in Kuurne. Hij stond aan de ingang van het stembureau om de kiezers te verwelkomen.
Joyce Mesdag Burgemeester Francis Benoit (CD&V) trad vandaag zelf op als bijzitter in het stembureau in Kubox in Kuurne. Hij stond aan de ingang van het stembureau om de kiezers te verwelkomen.
Burgemeester Francis Benoit (CD&V) trad zondag zelf op als bijzitter in het stembureau in Kubox Kuurne. Hij is een van de zes politici die zich vrijwillig kandidaat stelden om bij te zitten, om op die manier enkele ouders te vervangen die moesten helpen op een schoolfeest.

“Bij toeval waren er verschillende leden van dezelfde ouderraad van de Pienterschool uitgeloot om te gaan bijzitten in een van de 15 stembureaus in Kuurne”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Maar vandaag heeft de school schoolfeest, en het zag ernaar uit dat dat feest - met eetfestijn over de middag - niet zou kunnen doorgaan omdat ze helpende handen te kort kwamen. We hebben ons oor even te luister gelegd binnen onze meerderheidspartijen, en we hebben meteen een aantal vrijwilligers gevonden die hun plaats wilden innemen.”

Dat is wettelijk mogelijk. Wie moet gaan bijzitten of tellen, kan een vervanger afvaardigen. Politici kunnen ook bijzitten en tellen, op voorwaarde dat ze zelf niet deelnemen aan de verkiezingen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.