Burgemeester lanceert oproep aan inwoners: “Zorg voor leuke luchtbeelden tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne”

Want bij vorige editie was Kortrijk meer te zien, tot ongenoegen van organisatie

Sfeerbeeldje van Kuurne-Brussel-Kuurne vorig jaar. Kuurne wil dit keer prominent in beeld komen.
Photo News Sfeerbeeldje van Kuurne-Brussel-Kuurne vorig jaar. Kuurne wil dit keer prominent in beeld komen.
Vorig jaar waren enkel luchtbeelden te zien van Kortrijk tijdens de slotmomenten van de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne en dat zit Kuurnenaars niet lekker. Burgemeester Francis Benoit roept inwoners op om manieren te zoeken om Kuurne in de kijker te zetten. “We doen een stevige duit in het zakje en verdienen iets in ruil voor die inspanning”, zegt hij.

Het is veel mensen opgevallen tijdens de televisie-uitzending van wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne vorig jaar: Kuurne kwam amper in beeld. Het waren vooral luchtbeelden uit Kortrijk die de uitzending haalden. “Het was hét gespreksonderwerp op sociale media”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Dat de wedstrijd beter Kuurne-Brussel-Kortrijk zou gedoopt worden, zo klonk het toen.”

Vrijwilligers

Blij was het gemeentebestuur daar niet mee. “Kuurne-Brussel-Kuurne wordt nog altijd georganiseerd door vrijwilligers. Kuurne verdient het om die dag in de kijker te komen”, zegt Benoit. “Met de gemeente doen we ook een stevige duit in het zakje. Dit jaar krijgt de organisatie 90.000 euro, volgend jaar 95.000 euro en binnen twee jaar 100.000 euro. De gemeente en onze inwoners verdienen iets in ruil voor die inspanning.” Kortrijk investeert ook in de wielerwedstrijd. “We gunnen het Kortrijk zeker ook om in beeld te komen, begrijp me niet verkeerd”, zegt Benoit. “Het is ook logisch dat pakweg de Broeltorens prominent in beeld komen. Tijdens de Tour de France bijvoorbeeld wordt ook op historische gebouwen ingezoomd. En Kortrijk heeft nu eenmaal meer historische gebouwen dan Kuurne. Maar Kuurne mag niet volledig genegeerd worden.”

Verzoek aan Sporza

Dus stuurde burgemeester Benoit een vriendelijk verzoek naar Sporza om daar bij de editie van dit jaar, die op 1 maart wordt gereden, rekening mee te houden. “Van de regisseur kreeg ik het antwoord dat ze erop zullen letten. Hij vroeg me om enkele blikvangers te sturen, zodat ze vanuit de helikopter eventueel die plekken in beeld kunnen brengen. De renbaan heb ik aangebracht, het Vlaspark, de Groene Long… De regisseur vertelde echter ook dat veel afhangt van wat er te zien is de dag zelf. Als ze iets leuks zien, dan filmen ze dat.”

Vanuit de lucht

Dus lanceert burgemeester Benoit een oproep. “Al wie een leuk idee heeft, mag dat melden. Uiteraard zoeken we vooral dingen die vanuit de lucht te zien zijn. Een groot werk van Nesten dat we op het Marktplein reconstrueren bijvoorbeeld, of tientallen muzikanten die samen één grote fanfare vormen, … Als 50 mensen in het goud gekleed komen aandraven, hebben we meer kans dat dat in beeld zal komen dan een vlasroterij of de Leieboorden, vermoed ik. Op die manier kunnen we Kuurne die dag weer op de kaart zetten.”