"We zullen er stáán, maar het zal zwaar zijn"

JACK AND THE TRAMSTATIONS EREN OVERLEDEN BEZIELER JACQUES NEYRINCK OP EZELSFEESTEN

Ondanks het gemis kan er toch goed gelachen worden tijdens de repetities.
Xavier Coppens Ondanks het gemis kan er toch goed gelachen worden tijdens de repetities.
"We hebben mijn vader beloofd dat Jack and The Tramstations niet zal verdwijnen. Papa heeft me gevraagd om zijn levenswerk verder te zetten en dat zal ik doen", zegt Tine Neyrinck, dochter van Jacques, die eind juli overleed aan botkanker. De Ezelsfeesten worden een mooi eerbetoon aan Jacques, maar van een begrafenissfeer zal geen sprake zijn. "Het is kermis en dus wordt er gefeest en gelachen."

Het hoogtepunt van de Ezelsfeesten is al jaren het optreden van Jack and The Tramstations op maandagavond, maar voor het eerst zal de grote bezieler en nog grotere optimist Jacques Neyrinck er niet meer bij zijn. Eind juli overleed hij aan botkanker. De dansers, zeg maar hechte vriendengroep van Jack and The Tramstations, bleven Jacques tot het einde steunen. Meteen na zijn overlijden moest er al gerepeteerd worden voor het nieuwe optreden van maandag. "Ja, het was én het is zwaar, maar we hebben papa allemaal beloofd dat we verder doen zonder hem. Ik zou de rol van mijn vader overnemen. 'Ge gaat dat wel kunnen, ge gaat dat goed doen', zei hij dan tegen mij", vertelt dochter Tine (41). Ze heeft het moeilijker, veel moeilijker dan de rest van de groep. "Toch wil ik niet de hele dag janken. Ik heb de genen van mijn papa. Ik wil dat iedereen tevreden is, zowel op als voor het podium."

Jacques Neyrinck.
Xavier Coppens Jacques Neyrinck.

Ups en downs

Repeteren gaat met ups en downs, maar Tine krijgt ongelofelijk veel steun van de rest van de groep. "Vroeger deed papa alles alleen. Podium opzetten, vlaggen plaatsen, instrumenten klaarleggen, afbreken ... We werden echt verwend, maar vorig jaar al moesten we hem helpen. Toen was hij al ziek en ferm verzwakt." Zolang hij kon, bleef Jacques aanwezig op de vergaderingen van Jack and The Tramstations. "Eigenlijk wou hij nog een liedje brengen maandag, maar op het einde wist hij dat het niet meer zou lukken. 'Schrap me maar van het programma, het zal niet meer gaan'. Hij is er wel nog in geslaagd om zijn takenpakket te verdelen onder alle groepsleden. De kledij, het financiële, de instrumenten, iedereen kreeg zijn taak. En dus zullen wij er staan maandag, met overtuiging, met enthousiasme, maar het zal zwaar zijn. We doen het voor ons papa, de optimist. Hij krijgt een mooi eerbetoon."


Het optreden van Jack and The Tramstations zal maandag voor de nodige kippenvelmomenten zorgen. Dit weekend zal de familie Neyrinck kermis vieren zoals elk jaar. "Onze familie is heel hecht. Samen met mijn broer en zus, mama, ooms, tantes ... komen wij samen op zondagmiddag. Eerst ga ik samen met mama naar de mis. In de namiddag eten we samen taart. Mama wordt gelukkig goed opgevangen door de orde. De echtgenotes laten haar niet in de steek en wij zijn er natuurlijk ook voor haar."


De Ezelsfeesten beginnen vrijdagavond al en eindigen maandagavond met het optreden van Jack and The Tramstations.