"We laten ons levenswerk met gerust hart achter"

ZAAKVOERDERS TRIC STARTEN NIEUW LEVEN IN PORTUGAL DOCHTER (27) NEEMT ZAAK OVER

Luc Vandewiele (56) en Greetje Verbeke (55), zaakvoerders van werkkledingszaak Tric, gaan een nieuw leven beginnen in Portugal. Dochter Saartje (27) neemt de zaak over.
Foto Deleu Luc Vandewiele (56) en Greetje Verbeke (55), zaakvoerders van werkkledingszaak Tric, gaan een nieuw leven beginnen in Portugal. Dochter Saartje (27) neemt de zaak over.
Luc Vandewiele (56) en Greetje Verbeke (55), zaakvoerders van werkkledingszaak Tric, laten alles achter om een nieuw leven te beginnen in Portugal. Dochter Saartje (27) neemt de zaak over. "We prijzen onszelf gelukkig dat we ons levenswerk met een gerust hart bij Saartje kunnen achterlaten", klinkt het.

Het verhaal van Tric start in de jaren 40, toen Gerard Pinnoo, grootvader van Greetje, 'Tricofor' opstartte. Hij had verschillende zaken in Kortrijk, waar hij gebreide kledij voor heren, dames en kinderen verkocht. "Het bedrijf werd verdeeld tussen zijn vier kinderen en mijn mama Rosanne kreeg de kinderkledingwinkel", vertelt Greetje. Rosanne overlijdt wanneer Greetje 21 is en Greetje komt dus op heel jonge leeftijd aan het roer van Tricofor. "Omdat de concurrentie steeds harder werd, ben ik me steeds meer beginnen te specialiseren. Ik ontwierp feestkledij voor communiefeesten en dergelijke, die in hoogwaardig materiaal werden gemaakt."


Het bedrijf verhuist in 1988 naar de huidige locatie langs de Vijverhoek. "De Belgische bedrijven die mijn ontwerpen maakten, konden de harde concurrentie echter niet meer aan en moesten sluiten of heroriënteren. Luc en ik hebben toen, in 2002, besloten om het over een andere boeg te gooien."

Trots

Tricofor werd Tric. Je kan er terecht voor een ruime collectie werk- en veiligheidskledij. "Van veiligheidsschoenen tot verplegersjassen en obershemden, indien gewenst met bedrijfsnaam -of logo erop", zegt Luc. "We zijn destijds heel klein gestart, met een heel klein aanbod. Vijftien jaar later mogen we terecht trots zijn op ons aanbod."


"Dat is ook de grote sterkte van Tric", zegt Saartje. "We hebben heel veel keuze en een heel ruim aanbod, waardoor we een gezonde mix hebben in ons klantenbestand. Een kleine zelfstandige die een persoonlijke outfit wil voor zichzelf, is hier net zo welkom als een ziekenhuis dat honderden schoenen bestelt."


"Het is ook een zaak met toekomst. Er zal altijd beroepskledij nodig zijn", zegt Luc.

B&B

Hoe zeer ze ook gehecht zijn aan hun levenswerk, Luc en Greetje nemen deze week afscheid van Tric. "We hebben al tien jaar een buitenverblijf in de Algarve in Portugal en we hebben er echt ons hart verloren. Daar oud worden, is al jaren iets waar we luidop van droomden. Heel lang moesten we ook niet meer wachten, wilden we nog zo'n sprong in het diepe maken, dus hebben we nu de knoop doorgehakt."


Het koppel heeft drie kinderen. "Saartje, die al enkele jaren meedraait bij Tric, was enthousiast om onze zaak over te nemen. We hebben dus niet meer geaarzeld. We waren sowieso van plan om de stap naar Portugal te zetten. Dat we ons levenswerk nu met een gerust hart in haar handen kunnen achterlaten, geeft ons natuurlijk een erg goed gevoel."


Het koppel opent in april van dit jaar B&B Casa Mama Mia. Gasten zullen er een blik krijgen op het authentieke Portugal. "We proberen activiteiten en arrangementen te voorzien die onze bezoekers verder brengen dan de doorsnee toeristische uitstappen. De B&B ligt te midden van de appelsien- en olijfboomgaarden, dus wielertoeristen zullen er zeker aan hun trekken komen." Meer info via www.casamamamia.eu