"Molen verhuist NIET naar Vlaspark"

Het gemeentebestuur heeft géén plannen om de Stokerijmolen, die langs de Brugsesteenweg in Kuurne staat, te verhuizen naar het Leiepark.

Dat blijkt na een vraag van oppositieraadslid Carl Vereecke (Open Vld). Die had in het 'West-Vlaams Molenblad' gelezen dat een 'goede windvang'een voorwaarde zou zijn om een subsidie te bekomen voor de hoogstnodige herstellingen. Met andere woorden: de molen moet op een plaats staan waar er voldoende wind is om hem te doen draaien.


Op een vergadering zouden afgevaardigden van het Agentschap Onroerend Erfgoed het gemeentelijk Vlaspark naar voren geschoven hebben als mogelijke locatie. Volgens burgemeester Francis Benoit (CD&V) is er nog op geen enkel moment sprake van geweest om de molen te verhuizen naar het Vlaspark.


"We hebben dit jaar geld vrijgemaakt voor een studie over de molen: welke investeringen we moeten doen om de molen te renoveren, en de molen terug te laten draaien. De molen verplaatsen zou door die studie misschien naar voren kunnen komen als beste uitkomst, maar dat zal dan zeker niet naar het Vlaspark zijn. Een molen mag je enkel naar een geschiedkundig correcte plaats verhuizen, en molens hebben nooit een plaats gehad bij de Leie." (JME)