"Geen premie van overheid? Dan doen we het zelf"

HOUTKACHELINSTALLATEURS PAKKEN ZELF UIT MET VERVANGINGSPREMIE

Ludwig Van Wonterghem van Stroomop.
Foto Henk Deleu Ludwig Van Wonterghem van Stroomop.
'Als de overheid niet over de brug komt met een premie voor het vervangen van een oude, vervuilende houtkachel, dan doen we het zelf.' Een 80-tal kachelinstallateurs verspreid over Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een vervangingspremie. Initiatiefnemers zijn Ludwig en Ann Van Wonterghem van het Kuurnse bedrijf Stroomop.

Enkele maanden geleden kwam het nog uitgebreid in het nieuws: houtkachels zijn onze grootste maar tegelijk meest vervuilende bron van hernieuwbare energie. "Sinds 2010 zijn de normen waaraan houtkachels moeten voldoen, strenger geworden", legt Ludwig Van Wonterghem uit. "Dankzij een beter rendement en modernere verbrandingstechnieken stoten de hedendaagse kachels tot 90% minder fijn stof uit dan kachels die van voor die datum dateren. Ongeveer de helft van de houtkachels die in Vlaanderen gebruikt worden, zijn echter ouder dan 10 jaar, en zijn dus verantwoordelijk voor een groot deel van het fijne stof in de lucht."


"Een groot deel van de consument gebruikt de houtkachel nog steeds als hoofdverwarming. Die dus helemaal verbieden, dat gaat niet. Maar het geleidelijk aan vervangen van oude houtkachels door milieuvriendelijke exemplaren promoten, is een realistischer alternatief", zegt Yves Vansteenbrugge van kachelinstallateur Varm uit Wevelgem.


Terwijl er overal in Europa vervangingspremies zijn voor houtkachels, hinkt Vlaanderen achterop. "Er komt echter niet meteen schot in de zaak", zegt Van Wonterghem. "De huidige regering bereikt geen consensus over een eventuele premie voor consumenten die hun oude houtkachel vervangen door een nieuwe, en het ziet er niet naar uit dat die er meteen gaat komen. Nochtans is het nú echt wel hoog tijd: het wordt nú opnieuw koud, en met de elektriciteitsschaarste in het vooruitzicht zijn consumenten nú aan het plannen om eventueel een houtkachel te kopen."

300 euro

Daarom namen Ludwig en Ann Van Wonterghem van het Kuurnse bedrijf Stroomop zélf het voortouw. "Samen met de 80-tal kachelinstallateurs in Vlaanderen (waarvan 12 in West-Vlaanderen) waar we mee samenwerken, hebben we een premie uitgewerkt. Wie een oude houtkachel van onze merken vervangt door een nieuwe hout- of pelletkachel uit ons gamma, krijgt een premie van 300 euro. Een deel daarvan wordt door Stroomop gedragen, een deel door de installateur."


"Die premie is iets waar wij bij Varm helemaal achterstaan", zegt Yves Vansteenbrugge. "Het is uiteraard commercieel een goeie zaak dat we onze klanten een zekere korting kunnen aanbieden, maar het gaat hierbij vooral om het milieu. Alles wat helpt om de oude vervuilende kachels uit roulatie te krijgen, is een goeie zaak."


"Vier jaar geleden werd in Frankrijk een dergelijke premie in het leven geroepen", zegt van Wonterghem. "In vier jaar tijd wisten ze daar een daling van 25% in de hoeveelheid fijn stof in de lucht te registeren. Het loont dus wel degelijk de moeite."