'Beestenboel' in het Vlaspark

KUNSTENAAR DAVID DUITS PRONKT MET ZIJN NIEUWSTE GRAFFITIWERKEN

Kunstenaar David Duits bij één van zijn creaties.
Maxime Petit Kunstenaar David Duits bij één van zijn creaties.
Op tien locaties in het centrum vind je graffitiwerken van kunstenaar David Duits. De reusachtige dieren staan onder meer aan het gemeentehuis, langs de Leie én in het Vlaspark, want vanaf nu is dat vrij toegankelijk voor iedereen.

In 2015 startte Kuurne met cultuur langs het jaagpad van de Leie naar aanleiding van de Grote VerLEIEding, het grootschalige event dat het einde van 20 jaar Leiewerken in Kortrijk en omgeving inluidde. Jonas Vansteenkiste uit Hulste en Veerle Michiels uit Nevele maakten toen een kunstwerk, 'Flex', van 60 meter lang, over het vlasverleden.

Twee creaties, een das (links) en een kat (rechts), die aan de Leie staan.
Maxime Petit Twee creaties, een das (links) en een kat (rechts), die aan de Leie staan.

Twee maanden werk

"Omdat dat cultuurproject gesmaakt werd, zowel binnen of buiten Kuurne, hebben we besloten om dit initiatief verder te zetten", zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V).


"En daarbij zoveel mogelijk oog te hebben voor Kuurns talent. Vorig jaar palmden kunstwerken van karikaturist/schilder Nesten de Leieboorden in, dit jaar koos het gemeentebestuur voor David Duits, een gerenommeerd graffiti- en airbrushartiest.


Twee maanden lang dook David, die naast zijn kunstige activiteiten ook postbode is in Kortrijk, zijn atelier in om 10 reusachtige dieren te schilderen. De dieren staan nu op 10 verschillende locaties in het centrum van Kuurne, aan het gemeentehuis, langs de Leie, en in het Vlaspark. "Normaal maak ik iets ruigere kunstwerken", zegt David Duits.


"Maar voor dit project mocht het wel iets zachter., want deze werken moesten een ruimer publiek aanspreken."

Maxime Petit

Opvolging verzekerd

Nesten, die kan de werken van zijn 'opvolger' alvast smaken. "Mijn zoon is ook graffitiartist, dus ik ben er wel wat in thuis. Ik ben ze al allemaal gaan bekijken, en op foto gaan zetten. Ik vind het geslaagd."


Niemand hoeft schrik te hebben van wilde dieren als leeuwen of olifanten, David heeft gekozen voor dieren die in ons land voorkomen.


Wie de 'beestige' wandeling wil meestappen, kan dat tot 15 november. Mooi meegenomen: de wandeling brengt je door het Vlaspark, dat vanaf nu voor iedereen vrij toegankelijk is. Het ongerept stukje natuur aan de Heulebeek, ingesloten door het containerpark, de pastorij en taverne de Leiemeersen moet een groen rustplekje worden in de tweede meest dichtbebouwde gemeente van de provincie.


"Het park is niet áf", zegt Francis Benoit. "Er staan nog 200.000 euro aan investeringen op de planning. Komend najaar starten we daarmee. We zullen de paden verharden, en komt er ook nog eens speeldomein voor kinderen. Het jaar daarop maken we werk van een bruggetje over de Leiearm. Maar omdat we absoluut wilden dat het park deze zomer al toegankelijk zou zijn voor iedereen, hebben we alvast enkele paden gemaaid, en picknickbanken geplaatst. Vanaf vandaag kan iedereen er dus komen uitblazen." besluit de burgemeester.