Kunstwerken verwijderd na vandalisme

Om verder vandalisme tegen te gaan zijn twee kunstwerken van Willy De Meester een maand vroeger dan gepland weggehaald van de Zomersculpturen.

De openluchtexpositie Zomersculpturen in Blankenberge loopt nog tot 9 oktober maar verliest enkele van haar trekpleisters. Aan de Sint-Rochuskerk stonden sinds begin juli drie beeldwerken tentoongesteld van kunstenaar Willy De Meester. De afgelopen weken brachten vandalen echter heel wat schade toe aan een van de beelden, waarop beslist werd alle beelden weg te halen. Gisteren verdwenen met de sokkels de laatste restanten van de kunstwerken. "Het is de eerste keer in drie jaar dat we geconfronteerd worden met vandalisme tijdens de Zomersculpturen. Op de vorige locatie (de Zeedijk, red.) gebeurde dat wel vaker, maar nu is het toch een verrassing", zegt schepen Philip Konings. "In samenspraak met de kunstenaar werd beslist om de beelden definitief weg te halen voor dit jaar."

De schade aan het kunstwerk 'Zonder Titel' is groot. Vooral de grote barst in het hoofd is opvallend, maar niet onherstelbaar. "De kunstenaar wil het beeld herstellen. Het is nu afwachten hoe de zaak met de verzekering geregeld zal worden", gaat schepen Konings verder. Naar de toekomst toe voorziet hij weinig problemen. "Vandalisme is geen algemeen probleem bij dergelijke exposities. Volgend jaar zal alles plaatsvinden zoals gepland." (MMB)

Het kunstwerk met barst in het hoofd werd weggehaald.
Mathias Mariën Het kunstwerk met barst in het hoofd werd weggehaald.
Mathias Mariën