Kunstvereniging laat bezoekers landschap van schilder André Bogaert ontdekken

Kunstvereniging laat bezoekers schilder André Bogaert ontdekken

Zondag geeft kunstvereniging 'Kunst Nu' mensen de kans om in een eigen versie van het landschap van de Zeelse kunstschilder André Bogaert te stappen. Dat doen ze in het mooie decor van de pastorie van Durmen.

Wat begon met het idee om een wandelroute langs de Durme in het teken van André Bogaert te ontwikkelen, groeide al snel uit tot een heuse expo. Hubert Temmerman kwam met het idee om tijdens Open Monumentendag wat te doen rond de Zeelse kunstschilder die vorige eeuw leefde. "Ik heb André persoonlijk goed gekend en ik ken ook al zijn werken", zegt Temmerman. "Het was een kunstenaar in alle facetten van het woord die ook vandaag nog wat extra aandacht verdient." Bogaert overleed in 1986 en liet een uitgebreid oeuvre na.

Pastorij Durmen

Kunstenvereniging 'Kunst Nu' maakte voor de gelegenheid een groepswerk in de pastorij van Durmen. Omdat die gerenoveerd wordt, staat de benedenverdieping nu leeg. "Een ideale locatie om een groepswerk te maken", zegt An Van Gassen van Kunst Nu. Met heel wat mensen van de vereniging werden ter plaatse ideeën ontwikkeld en ook uitgewerkt. "Bezoekers kunnen driedimensionaal in het landschap van André Bogaert stappen, in zijn werk, tussen zijn typische bomen. Ook 'de wachters' uit zijn gelijknamige werk zijn aanwezig. Natuurlijk hebben we de werken niet gewoon nagemaakt, we leggen onze eigen nadrukken en we interpreteren de werken op onze eigen manier. Toeschouwers zullen letterlijk en figuurlijk mee in het verhaal stappen", aldus Van Gassen. De locatie leent er zich toe om in twee delen te werken. "Door het tweede deel kunnen bezoekers niet wandelen, maar ze kunnen het bekijken vanuit het raam dat ook weer een extra dimensie geeft."

Wandeling

Zaterdagen 10 en 17 september en zondagen 11 en 18 september is de expo te bezoeken van 14 tot 17 uur. Tijdens Open Monumentendag morgen start aan de pastorie om 14 uur de André Bogaertwandeling onder leiding van Hubert Temmerman. Die leidt bezoekers langs de schilderijen van de kunstenaar. (KDBB)

In pastorij Durmen brengen de kunstenaars hommage aan schilder André Bogaert.
Copyright : Geert De Rycke In pastorij Durmen brengen de kunstenaars hommage aan schilder André Bogaert.
kos