Toekomst uitkijktoren onzeker

TOERISTISCHE SITE MACHELSESTRAAT WORDT OPGEWAARDEERD

De uitkijktoren is onveilig. Ook de trappen naar de site liggen er schots en scheef bij.
Ronny De Coster De uitkijktoren is onveilig. Ook de trappen naar de site liggen er schots en scheef bij.
Kruishoutem wil de site met de bekende uitkijktoren in de Machelsestraat opwaarderen. "Als we willen dat de veiligheid gegarandeerd blijft, moeten we dringend actie ondernemen", zegt burgemeester Joop Verzele (CD&V). "Of de uitkijktoren behouden blijft, is echter niet zeker."

De houten uitkijktoren in de Machelsestraat werd in 1963 gebouwd. Initiatiefnemer was wijlen René D'Huyvetter, de toenmalige gemeentesecretaris en voorzitter van de Kruishoutemse AVB-VTB-afdeling. Vanop de uitkijktoren heb je zicht op de vallei van de Beneden-Leie tot in Deinze en Zulte en op het heuvelend landschap van de Vlaamse Ardennen. In samenwerking met enkele verenigingen werd twee jaar geleden nog het vijftitgjare bestaan van de uitkijktoren gevierd, maar intussen is al helemaal niet meer zeker of de toren nog een lang leven beschoren is.


"We stellen vast dat de uitkijktoren aan herstelling toe is", vertelt burgemeester Joop Verzele (CD&V). "Als we willen dat de veiligheid gegarandeerd blijft, moeten we actie ondernemen. De vraag is alleen of we de uitkijktoren gewoon moeten herstellen of onmiddellijk een nieuwe plaatsen. Want laat ons eerlijk zijn: de toren bestaat momenteel enkel uit vier palen en wat houten planken."

Planken van de omheining zitten los.
Ronny De Coster Planken van de omheining zitten los.

Rustpunt

In het slechtste geval zal de uitkijktoren verdwijnen. "De site kan dan gewoon worden opgewaardeerd tot een soort rustpunt. Met een ligging langs de Gulden Eiroute, passeren er behoorlijk veel wandelaars en fietsers. We moeten zien wat financieel haalbaar is. Er moet ook nog overleg worden gepleegd met de Kruishoutemse vtbKultuur-afdeling."


Oppositiepartij N-VA riep de meerderheid twee jaar geleden al op om dringend herstellingswerken uit te voeren aan de toren. "Toen kreeg ik te horen dat ik overdreef. Het verrast me dan ook dat de burgemeester nu zo'n uitspraken doet", vertelt raadslid Tom Van Autreve. "Vast staat dat er de voorbije twee jaar niets aan de toren is gebeurd. De uitkijktoren is bedoeld als een toeristisch aantrekkingspunt, maar het bouwwerk oogt troosteloos en de directe omgeving is verwaarloosd. Als bezoeker zou je momenteel zelfs schrik hebben om de toren te betreden. Het is stilaan een symbool geworden van hoe slecht het toeristisch beleid is in Kruishoutem", klinkt het scherp. "Wij willen in elk geval niet dat de uitkijktoren verdwijnt. Hij kan een toeristische meerwaarde bieden. We pleiten er wel voor om de uitkijktoren en de omgeving toeristisch aantrekkelijker uit te bouwen. Daarbij denken we onder andere aan een verrekijker en een oriëntatietafel."

Deze traptrede van de toren heeft al een brandje doorstaan.
Ronny De Coster Deze traptrede van de toren heeft al een brandje doorstaan.