Koers moet Lange Ast redden

NOKERE KOERSE EN OMLOOP DOKKEREN OVER KASSEIHELLING

Zingems burgemeester Kathleen Hutsebaut op de Lange Ast.
Ronny De Coster Zingems burgemeester Kathleen Hutsebaut op de Lange Ast.
De Lange Ast in Zingem krijgt een prominente rol in de volgende editie van Nokere Koerse. In de finale rijden de renners twee keer over de kasseistrook in Huise. Ook de organisatoren van wielerklassieker de Omloop sturen hun renners in 2018 over diezelfde stenen. "Nu moeten we alleen de Vlaamse overheid nog overtuigen van de waarde van de Lange Ast, zodat we die kunnen heraanleggen", zegt burgemeester Kathleen Hutsebaut.

De Lange Ast is een kasseistrook tussen de N60 en het dorp van Huise. De staat van het wegdek is nog niet dramatisch, maar op heel wat plaatsen liggen de stenen wel schots en scheef.


"We willen die weg al ruim zes jaar vernieuwen", zegt burgemeester Hutsebaut (Samen). "De kasseien heraanleggen zou ongeveer 700.000 euro kosten, maar dat kunnen we als gemeente niet volledig zelf betalen. Daarom hebben we in 2011 bij het Agentschap Onroerend Erfgoed een aanvraag ingediend om de kasseien van de Lange Ast te beschermen. Pas vorig jaar kregen we een ontgoochelend antwoord: het agentschap gaf een negatief advies. De kasseien interesseren hen niet. Van hun zouden we zelfs de kasseien mogen uitbreken en asfalt in de plaats gieten", vertelt de burgemeester. De gemeente beschikt zelfs al enkele maanden over een bouwvergunning om de weg te asfalteren.

Petitie

Dat heeft ook de regionale milieuvereniging Milieufront Omer Wattez in beweging gezet. Zij hebben, samen met vier bewoners van Zingem, tijdens het openbaar onderzoek bezwaar aangetekend tegen het mogelijke verdwijnen van de kasseien. Zonder succes, want deze week heeft de deputatie laten weten dat de vergunning voor het asfalteren blijft. "Maar wij willen de kasseien helemaal niet uitbreken", weet Hutsebaut. "De Lange Ast verdient een plaats tussen de vele kasseistroken die eind jaren negentig in de Vlaamse Ardennen zijn beschermd."

Koers als redder

Kathleen Hutsebaut gelooft dat de koers de kasseien kan redden. "Organisatoren van grote wielerwedstrijden zijn blijkbaar wél overtuigd van de waarde van de Lange Ast. Zowel Nokere Koerse als de Omloop Het Nieuwsblad zullen binnenkort langs de strook passeren. De Lange Ast zal in Nokere Koerse twee keer in de finale zitten: op veertig kilometer en op tien kilometer van de aankomst. De Omloop rijdt via de Mullemstraat en Korte Ast om dan de Lange Ast af te dalen. Wie weet kunnen we ook nog de organisatie van de Ronde van Vlaanderen overtuigen", hoopt Hutsebaut.


"Zo ver is het nog niet, maar Wouter Vandenhaute, van wie de ouderlijke woning langs de Lange Ast ligt, heeft me ook al gezegd dat hij het jammer zou vinden als de kasseistrook zou verdwijnen", zegt Hutsebaut. "Door de Lange Ast tijdens de koers in de picture te zetten, hopen we de Vlaamse overheid alsnog te kunnen overtuigen van ons waardevol stukje erfgoed."