Gemeente trekt 45.000 euro uit voor nieuwe uitkijktoren

De huidige uitkijktoren verkeert in slechte staat en is moeilijk toegankelijk.
Thomas Vandewalle De huidige uitkijktoren verkeert in slechte staat en is moeilijk toegankelijk.
Er komt dan toch een nieuwe uitkijktoren in de Machelsestraat in Kruishoutem. De gemeente liet intussen zelfs al een ontwerper aanstellen. "De hele site moet aantrekkelijker én toegankelijker worden", zegt schepen Kristof Callens.

De houten uitkijktoren in de Machelsestraat werd in 1963 gebouwd. Initiatiefnemer was wijlen René D'Huyvetter, de toenmalige gemeentesecretaris en voorzitter van de Kruishoutemse AVB-VTB-afdeling. Vanop de uitkijktoren heb je zicht op de vallei van de Beneden-Leie tot in Deinze en Zulte en op het heuvelend landschap van de Vlaamse Ardennen, maar de toren verkeert momenteel in slechte staat. "Als we willen dat de veiligheid gegarandeerd blijft, moeten we actie ondernemen. De vraag is alleen of we de uitkijktoren gewoon moeten herstellen of onmiddellijk een nieuwe plaatsen", liet burgemeester Joop Verzele eind vorig jaar optekenen. "In het slechtste geval zal de uitkijktoren verdwijnen." Het was vooral deze laatste zin die voor veel opschudding zorgde in de gemeente. Niet enkel de oppositie steigerde, maar ook vele inwoners lieten van zich horen. Zo werd de Facebookgroep 'Uitkijktoren moet blijven' opgericht, die intussen al 657 likes haalde.


Tot het verdwijnen van de uitkijktoren komt het uiteindelijk niet, want de gemeente liet intussen een ontwerper aanstellen. "De kans dat de huidige uitkijktoren gerestaureerd wordt, is bijzonder klein gezien de slechte staat", zegt schepen van Toerisme Kristof Callens (CD&V). "We willen ook graag een degelijk én mooi model." De gemeente trok hier alvast 45.000 euro voor uit. "De site zal worden opgewaardeerd tot een soort rustpunt. Met een ligging langs de Gulden Eiroute, passeren er behoorlijk veel wandelaars en fietsers. We willen er dan ook graag een picknickzone realiseren, met een bankje en een vuilbak. De site moet ook makkelijker toegankelijker worden, zodat fietsers er makkelijk hun fiets kunnen stallen."


(TVR)