Bedrijventerrein breidt uit met 65 hectaren

VERKEERSLICHTEN MOETEN EXTRA VERKEER AAN 'DE PRIJKELS' IN GOEDE BANEN LEIDEN

Op het kruispunt van de Deinsesteenweg en de Karreweg moeten lichten het verkeer in goede banen leiden.
Ronny De Coster Op het kruispunt van de Deinsesteenweg en de Karreweg moeten lichten het verkeer in goede banen leiden.
Het bedrijventerrein 'De Prijkels' op het grondgebied van de gemeenten Kruishoutem, Nazareth en de stad Deinze wordt gevoelig uitgebreid. In Kruishoutem alleen al komt er zo'n 15 hectare bij. Op het kruispunt van de Deinsesteenweg met de Karreweg en de Lulstraat komen bovendien verkeerslichten om het bijhorende extra verkeer in goede banen te leiden.

Het bedrijventerrein De Prijkels ligt langs de E17, tussen de Gaversesteenweg (N35) en de Oudenaardsesteenweg (N494), op de grens van de gemeenten Kruishoutem, Nazareth en de stad Deinze. De centrale ligging tussen steden als Gent en Kortrijk, maakt het bedrijventerrein bijzonder populair. "Om nieuwe ondernemers toe te laten was een uitbreiding echter nodig", steekt Kruishoutems schepen van locale economie Robrecht Bothuyne (CD&V) van wal.


De uitbreiding omvat drie nieuwe zones voor regionale en lokale bedrijventerreinen, een grote bufferzone en een zone voor diensten gelegen aan 'De Poort', de toegang tot het bedrijventerrein op de Gaversesteenweg in Deinze. "Het regionaal bedrijventerrein omvat de grootste uitbreiding en strekt zich uit over het grondgebied van de drie gemeentes. In totaal komt er hier maar liefst 60 hectare bij, waarvan 15 hectare op het grondgebied van Kruishoutem."

Lulstraat

Bijzonder veel aandacht ging naar een oplossing voor de ontsluiting van het bedrijventerrein. Een soort ovonde, een gelijkvloerse kruising in de vorm van een ovale rotonde, ter hoogte van de toegang op de Gaversesteenweg in Deinze, moet een vlotte en veilige verkeersafwikkeling mogelijk maken voor zowel vrachtwagens als auto's en fietsers. "Maar ook in Kruishoutem vinden enkele belangrijke ingrepen plaats. Zo zullen verkeerslichten worden geplaatst op het kruispunt van de Deinsesteenweg met de Karreweg en de Lulstraat", verduidelijkt Bothuyne. "De huidige Lulstraat verdwijnt en wordt vervangen door een nieuwe weg die dwars door het bedrijventerrein zal lopen." Of de straat de naam zal behouden, valt volgens de schepen af te wachten. "Ik kan me inbeelden dat bedrijven liever een andere naam zullen zien. Al zou het wel jammer zijn mocht deze toch bijzondere straatnaam verdwijnen."

Fietspaden

Doorheen het traject komen ook nieuwe fietspaden. "95 procent van de werknemers werkt op een afstand van minder dan twintig kilometer. Een groot programma met elektrische fietsen kan voor de meeste werknemers van De Prijkels een oplossing zijn. Op de Oudenaardsesteenweg komt er langs beide kanten van de rijweg een fietspad. Ook de aanleg van groenzones is eveneens een belangrijk aspect van deze uitbreiding. Deze bufferzone zal fungeren als een visuele en akoestische afscherming ten opzichte van de bestaande bebouwing." Intercommunale Veneco, die het project in goede banen leidt, organiseert morgen een informatievergadering omtrent het project. Die vindt plaats om 19 uur in CC De Brouwerij, Stationsstraat 3B in Nazareth. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info@veneco.be met vermelding van uw naam, adres en het aantal aanwezige personen.