30 vuilniszakken op 300 meter

MOBIELE CAMERA'S AANGEKONDIGD NA ONTDEKKING SLUIKSTORT

In de Herlegemstraat liggen over een strook van zo'n 300 meter 30 zakken vol afval verspreid.
Thomas Vandewalle In de Herlegemstraat liggen over een strook van zo'n 300 meter 30 zakken vol afval verspreid.
In de Herlegemstraat in Kruishoutem werd een groot sluikstort ontdekt. Over een lengte van 250 tot 300 meter liggen zo'n 30 volle vuilniszakken. "Sluikstorters slaan er wel vaker toe. Daarom komen er binnenkort mobiele camera's", waarschuwt milieuschepen Kristof Callens (CD&V).

De bewoners van de Herlegemestraat moesten even slikken toen ze zondagmorgen de hoeveelheid afval zagen. Over de hele lengte van de weg werden in totaal zo'n 30 zwarte vuilniszakken achtergelaten. Daarin zit niet enkel huishoudelijk afval, maar ook bouwmateriaal en snoeiafval. Daarnaast werden ook verschillende tapijten, een oud servies en zelfs een televisietoestel in de bermen gedumpt. "Doordat hier amper woningen staan, hebben sluikstorters vrij spel", zucht barones van Pottelsberghe de la Potterie die in het kasteel van Herlegem woont. "Ik word dan ook regelmatig geconfronteerd met afval in de bermen. Maar zo erg heb ik het nooit gezien. Wie doet nu zoiets?", vraagt ze zich af.

Een tv-toestel en servies werden gedumpt.
Thomas Vandewalle Een tv-toestel en servies werden gedumpt.

Parking E17

Milieuschepen Kristof Callens (CD&V) spreekt van een "schandalig geval van sluikstorten". Hij bevestigt dat de Herlemgestraat al vaker kreeg af te rekenen met sluikstorters, maar benadrukt dat de situatie er het voorbije jaar verbeterd is. "Vroeger kon men van op de vrachtwagenparking langs de E17 tot bij de weg komen en werd er veel meer afval gedumpt." De omwonenden kregen er toen ook regelmatig af te rekenen met vandalisme en mannen die in de bosjes op zoek gingen naar vertier. De parking werd vorig jaar echter omheind en kreeg camerabewaking.


"Toch blijft sluikstorten er net als op verschillende andere plaatsen in de gemeente een probleem. Als we geen documenten tussen het vuilnis vinden, is het moeilijk om de dader te achterhalen. Daarom worden binnenkort camera's ingezet. Afvalintercommunale Imog, waarbij Kruishoutem is aangesloten, stelt vanaf juni mobiele camera's ter beschikking in de strijd tegen zwerfvuil. Daar zullen we zeker gebruik van maken. Zelf camera's aanschaffen is voor de gemeente te duur. Een exemplaar kost namelijk al snel 12.000 euro", stelt Callens.

Ook verfmateriaal ligt in de berm.
Thomas Vandewalle Ook verfmateriaal ligt in de berm.

GAS-boete

De camera's worden ingezet op plaatsen waar veel zwerfvuil achtergelaten wordt, zoals de omgeving van glasbollen, parkings en verlaten pleintjes. "Precieze locaties ga ik echter niet prijsgeven. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk sluikstorters te betrappen." Wie betrapt wordt, krijgt een GAS-boete. "Toch ligt de gemeente er in het algemeen nog proper bij", merkt Callens nog op. "Dat hebben we te danken aan de vele vrijwilligers die op regelmatige basis de straten schoonmaken."