"Wat een ambiance"

ZON ÉN 72STE NOKERE KOERSE LOKKEN VEEL VOLK NAAR NOKEREBERG

In hartje Nokere verzamelde heel wat volk om de renners te kunnen bewonderen.
Ronny De Coster In hartje Nokere verzamelde heel wat volk om de renners te kunnen bewonderen.
De 72ste editie van Danilith Nokere Koerse draaide gisteren naar jaarlijkse traditie uit op een echte volkskermis op Nokereberg. Zij die er pas kwamen wonen, stonden versteld. "Wat een ambiance, wat een feest. Dit hadden we nooit verwacht", vertellen Trui Wollecamp en Tineke Van de Wege.

De organisatoren van Danilith Nokere Koerse konden deze 72ste editie uitpakken met verschillende nieuwigheden. Zo smukten ze hun lokale ronde rond scherprechter Nokereberg op met de toevoeging van een pittige kasseistrook en de korte helling van de Meirestraat om op die manier de spektakelwaarde te verhogen. Toch was het vooral de zon die gisteren terug een massa wielerfans naar Nokere bracht. Onder hen ook Eikoningin Laura Peers, die zich bij de bookmakers aan een gokje waagde. "Ik zet 10 euro in op Guillaume Van Keirsbulck. Een klein bedrag, maar ik ben dan ook nog student. Waarom ik mijn geld op Van Keirsbulck zet? Enkel en alleen omdat die een rare naam heeft", lacht ze. "Eigenlijk ken ik niet zo veel van de koers, maar een gokje wagen hoort er hier nu eenmaal bij."


Halverwege Nokereberg zat de sfeer er ten huize Trui Wollecamp (55) bijzonder goed in. Zij nodigde een pak vriendinnen uit en liet de cava rijkelijk vloeien. "Ik ben nog maar pas naar hier verhuisd en ik sta versteld wat deze koers allemaal teweegbrengt. Sinds vrijdag is het hier al dolle ambiance. Ik had er niet aan gedacht toen ik dit huis kocht, maar Nokere Koerse is toch wel een beetje een meerwaarde", bedenkt ze. "Straks trekken we nog naar café Handelshuis aan de overkant van de straat. Mijn vriendinnen hebben duidelijk nog zin in een feestje."

Voor het beste zicht moest Tineke Van de Wege niet ver lopen. Haar voortuin was ideaal.
Ronny De Coster Voor het beste zicht moest Tineke Van de Wege niet ver lopen. Haar voortuin was ideaal.

Hese stem

Ook Tineke Van de Wege (31) woont nog maar pas op Nokereberg en zij had mogelijk nog een beter zicht, op enkele meters van de finish. "Ik ben zelfstandig thuisverpleegkundige en heb speciaal vrijaf genomen", vertelt Tineke. "Eigenlijk had ik ook niet veel keuze, want met de wagen is er hier vandaag geen doorkomen aan. Erg vind ik het niet. De sfeer is geweldig en samen met vrienden geniet ik van lekkere drankjes en hapjes. Door de zon is het nog eens dubbel zo hard genieten. En zeg nu zelf: een beter zicht dan dat vanuit mijn voortuin kan je niet hebben", knipoogt ze.


De Fransman Nacer Bouhanni won uiteindelijk de wedstrijd na een indrukwekkende spurt. Een pak mensen bleef ook na de koers nog lange tijd hangen in de cafés en de vip-tent op het voetbalterrein van Nokere. "Het zit er weer op", vertelde voorzitter Marc Van Cauwenberghe na afloop met hese stem. "We zijn maanden bezig met de voorbereidingen en op een halve dag is het gedaan. Jammer, maar het is goed geweest. Vanaf nu is het uitkijken naar de 73ste editie."

Trui Wollecamp (derde rechts) nodigde een paar vriendinnen uit voor een namiddag met koers en cava.
Ronny De Coster Trui Wollecamp (derde rechts) nodigde een paar vriendinnen uit voor een namiddag met koers en cava.
Eikoningin Laura Peers waagt zich aan een gokje.
Ronny De Coster Eikoningin Laura Peers waagt zich aan een gokje.