"Jullie waren prachtige gasten"

1.200 AANWEZIGEN OP AFSCHEID MATHIAS EN THOMAS VERRAES

De familie na de plechtigheid aan de uitgang van de kerk.
Henk Deleu De familie na de plechtigheid aan de uitgang van de kerk.
Een volle Sint-Michielskerk in Kuurne nam afscheid van de broers Mathias (36) en Thomas (34) Verraes die op zondag 22 maart omkwamen bij een verkeersongeval. "Jullie leven was kort maar goed", klonk het tijdens de eucharistie. "Jullie waren prachtige gasten", zei hun zus op het eind van de viering. 'Tot ooit!"

Thomas en Mathias woonden bij hun moeder in Kruishoutem, ze verongelukten tijdens het nachtelijk ongeval op de E17 op amper een steenworp van hun huis. Zaterdag zijn ze broederlijk naast mekaar in twee witte kisten uit de kerk gedragen. "Zorg goed voor mekaar, Mathias en Thomas, zoals jullie altijd hebben gedaan", gaf hun moeder nog mee tijdens de uitvaart. Op het einde gaven de drie zussen Agna, Eva en Sara, ook hun boodschap mee: "We hadden een fantastische tijd samen als 'the happy five'. Jullie waren prachtige gasten. 'Tot ooit' Nu blijven we over met drie."


"Vertel, vertel, vertel", zei schoonbroer Dieter aan de start van de viering, "vertel over Thomas en Mathias, want zo blijven ze leven. Ik heb ze ongeveer tien jaar gekend en nog nooit heb ik zo'n minzame mensen meegemaakt." De werkmakkers van Mathias bij de firma Huyzentruyt vertelden over 'Matti', via een brief die werd voorgelezen. Iedereen was veel te aangeslagen om het zelf te vertellen. "Een ruwe blok graniet, maar met binnenin het hart op de juiste plaats", zo omschreven ze hem. De collega's van Thomas in Shanghai, waar hij acht jaar aan de slag was, noemden de jongste van de twee broers de drijvende kracht van de groep, een kindervriend, sfeermaker en de man die iedereen met een slecht humeur er bovenop kreeg.


Vader Wolfgang Verraes had ook een woordje klaar. "Het is de wereld op zijn kop, je eigen kinderen moeten begraven. Mathiaske, onze stoere beer. En Thomaske, ik moet nu zonder jou elke dag naar het lege bureau."


Moeder Christine wou ook iets kwijt over haar twee zonen. "Mathias, mijn lieve krachtpatser, je had nooit veel woorden nodig om te laten weten wat je dacht of hoe je je voelde. En Thomas, 'my sweet gentleman' die acht jaar in China woonde. Sinds april 2012 ben je terug in België. Ik ben blij dat ik met jullie allebei nog supermooie dagen heb beleefd."


Na de plechtigheid, waarop zowat 1.200 mensen aanwezig waren, zijn de broers in intieme kring gecremeerd. Naast familie, vrienden en kennissen kwamen heel wat bedrijfsleiders en ondernemers afscheid nemen. De families Verraes en Glorieux zijn klinkende namen in de ondernemerswereld. De broers groeiden op in Stasegem, maar woonden bij hun moeder in Kruishoutem. Mathias was bekister bij Groep Huyzentruyt in Beveren-Leie en Thomas stampte voor PR Interiors uit Waregem het verkoopkantoor in China uit de grond. Sinds een paar jaar was hij met zijn vader aan de slag in een eigen bouwonderneming 'Systimber'. Thomas stond klaar om in de voetsporen te treden van vader Wolfgang Verraes.


In augustus 2014 kreeg de familie al een zware slag te verwerken. Toen kwam Rik Glorieux, CEO van AG Plastics en de oom van Mathias en Thomas, om in een vliegtuigcrash in Parijs.

De kisten worden naar buiten gedragen.
Henk Deleu De kisten worden naar buiten gedragen.
Foto van Mathias en Thomas tussen witte rozen.
Henk Deleu Foto van Mathias en Thomas tussen witte rozen.
Mensen schuiven aan om de kerk binnen te gaan.
JVK Mensen schuiven aan om de kerk binnen te gaan.