"Ik kan hier alleen maar op klinken"

PIETER FRAEYMAN VAN VINTO NA JAAR OOK BESTE SOMMELIER VAN OOST-VLAANDEREN

Pieter Fraeyman: "Mijn gasten moeten drinken waar ze zin in hebben".
Foto Ronny De Coster Pieter Fraeyman: "Mijn gasten moeten drinken waar ze zin in hebben".
Pieter Fraeyman (28) van restaurant Vinto in Kruishoutem is uitgeroepen tot beste sommelier van Oost-Vlaanderen. Een zoveelste erkenning voor het restaurant dat pas vorig jaar de deuren opende. "We beleefden een echt boerenjaar. Dit toont aan dat we de juiste weg zijn ingeslagen", vertelt Pieter.

Het gaat hard voor Pieter Fraeyman en Karel Van Oyen van Vinto in Kruishoutem. Pas vorig jaar openden ze hun restaurant in de Hoogstraat, maar al onmiddellijk konden ze rekenen op een score van 14 op 20 bij Gault&Millau. Nu mag Pieter zich ook nog eens de beste sommelier van onze provincie noemen. In de verkiezing van de 'Sommelier of the Year', georganiseerd door de Kortrijkse firma Meyhui en de culinaire jaargids Foodprint1516, kwam hij als beste Oost-Vlaming naar voren. Andere genomineerden waren Paul-Henri Cuvelier van Paul de Pierre in Maarkedal en Bernard Van Poucke van Bistro Marron in Deinze. "Het zijn de klanten zelf die mochten stemmen. Net daarom doet deze erkenning bijzonder veel deugd", vertelt Pieter die nu ook nog kans maakt om te worden uitgeroepen tot 'Sommelier of the Year'.


Het zijn collega-sommeliers die dan de nationale winnaar aanduiden.


Fraeyman begon zijn carrière als sommelier in driesterrenrestaurant Hertog Jan van topchef Gert De Mangeleer in Zedelgem.


"Al was ik in mijn studententijd ook al zeer 'horecaminded'. Zo werkte ik toen al in verschillende brasserietjes. Ik vind dat wij een schitterende stiel hebben: gasten verwennen op culinair vlak en proberen met wijn een extra dimensie aan de gerechten te geven. Voor mij is het zeer belangrijk dat gasten het verhaal over de wijn meekrijgen. Niet alle mensen hebben nood aan een technische uitleg bij de wijn die ze drinken, maar ik geef wel mee wat de wijn bijbrengt aan het gerecht dat ze geserveerd krijgen en waarom ik precies die wijn gekozen heb. Ik zeg ook altijd tegen onze gasten dat ze moeten drinken waar ze zin in hebben. Sommige mensen drinken nu eenmaal liever witte in plaats van rode wijn. Dan is het aan mij om daar op in te spelen."

Boerenjaar

Dromen van een Michelinster doet de twintiger op dit moment nog niet. "Een eigen Michelinster zou uiteraard leuk zijn, al is dat niet hetgeen waar we op mikken", benadrukt Pieter. "We willen vooral onze klanten gelukkig maken. De recente erkenningen motiveren ons ook om verder te doen waar we mee bezig zijn. Het toont aan dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Ik wil alvast mijn kennis blijven verrijken en blijven groeien. Dan zien we wel. Vast staat dat het afgelopen jaar voor ons een echt boerenjaar was. Hier kunnen we niet anders dan op klinken met - hoe kan het ook anders - een lekker glas wijn", besluit hij met een knipoog.