Provinciegouverneur vernietigt subsidies aan verenigingen wegens mogelijke belangenvermenging bij toekenning

Burgemeester Joop Verzele (CD&V) maakt deel uit van het comité dat de Gulden Eifeesten organiseert en had daarom niet mee mogen beslissen over de gemeentelijke subsidie aan die vereniging, oordeelt de provinciegouverneur.
Ronny De Coster Burgemeester Joop Verzele (CD&V) maakt deel uit van het comité dat de Gulden Eifeesten organiseert en had daarom niet mee mogen beslissen over de gemeentelijke subsidie aan die vereniging, oordeelt de provinciegouverneur.
Waarnemend provinciegouverneur Didier Detollenaere vernietigt de beslissing van de gemeenteraad van Kruisem tot toekenning van subsidies aan Nokere Koerse, De Gulden Eifeesten en L’ Equino. Reden: de burgemeester en schepenen mochten niet deelnemen aan de bespreking en stemming, omdat ze zelf in de verenigingen actief zijn. Belangenvermenging, oordeelt de gouverneur na een klacht van Open Vld.

Op de gemeenteraad van februari werden zogenaamde nominatieve subsidies toegekend. Dat zijn subsidies die niet werden vastgelegd in een reglement en dus willekeurig worden bepaald. Hierdoor kregen zo’n 30 lokale verenigingen of organisaties samen 118.810 euro.

Probleem: de burgemeester en enkele schepenen oefenen in sommige verenigingen zelf een bestuursfunctie uit: schepenen Robrecht Bothuyne en Baron Bernard della Faille d’Huysse (CD&V) zijn betrokken bij Nokere Koerse (45.000 euro subsidie), burgemeester Joop Verzele (CD&V) is voorzitter van de Gulden Eifeesten in Kruishoutem (35.000 euro) en schepen Kristof Callens (CD&V) is actief bij paardensportevenement L’Equino in Nokere (5.000 euro).

“Nochtans gewaarschuwd”

“Als zij in de gemeenteraad mee beslissen over de toekenning van subsidies aan die verenigingen, is er sprake van belangenvereniging. Ik heb daarvoor tijdens de gemeenteraadszitting gewaarschuwd en hen verschillende keren gevraagd om de zaal te verlaten, zodat geen onregelmatigheden of procedurefouten konden worden gemaakt bij de bespreking en stemming van dit punt. Ze hebben dat geweigerd”, betreurt oppositieraadslid Filip Geysens (Open Vld). Hij diende daarom een klacht in bij de provincie en haalde daar ook zijn gelijk.

Niet alle verenigingen

Waarnemend provinciegouverneur Didier Detollenaere vernietigde de subsidies aan Nokere Koerse, De Gulden Eifeesten en L’ Equino.

“Een goede zaak, want dat zorgt voor duidelijkheid aan de verenigingen. Wij hebben eerder al gepleit voor een herziening van het systeem van subsidiëren, zodat een objectief en geharmoniseerd beleid ontstaat, dat voor iedereen redelijk en aanvaardbaar is”, zegt Geysens.

Door de vernietiging van de beslissing moet de toekenning van de subsidies opnieuw ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Burgemeester Joop Verzele reageert beduusd. “Het is al decennia zo, dat  we de subsidies op deze manier in de gemeenteraad goedkeuren. Nooit heeft iemand hierover problemen gemaakt. Je kan je afvragen waarom dat nu wel gebeurt. Maar nu blijkt dat het anders moet, zullen wij het anders doen: we brengen dit terug naar de gemeenteraad en bij de bespreking zal telkens de betrokken mandataris de zaal verlaten. Voor de verenigingen zal dit geen gevolgen hebben”, relativeert Verzele.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.