Populaire strandbar daags voor grote opening afgeblazen na klacht van twee buren

Zomerbar zou zes weekends openen, maar buur ontdekte ‘procedurefout’

Vanessa Vervaeck en Ed Standaert bij de dome. Alles was klaar voor het zomerevenement.
Archieffoto Anthony Statius Vanessa Vervaeck en Ed Standaert bij de dome. Alles was klaar voor het zomerevenement.
De FIKA Beach Bar die vanaf vrijdag zes weekends lang georganiseerd zou worden, is in extremis afgeblazen. “Twee buren hebben een fout ontdekt in onze vergunningsaanvraag en gebruiken dat nu om de hele organisatie te kelderen”, aldus initiatiefnemers  Vanessa Vervaeck en Ed Standaert. “Een grote ontgoocheling voor de duizenden mensen die naar het evenement uitkeken, en een gigantische opdoffer voor ons.”

De FIKA Beach Bar zag het daglicht in Deinze en is razend populair. Begin dit jaar verhuisde het hippe concept voor een winterse versie naar de Meirestraat in Kruishoutem. Ook daar was de respons groot en daarom beslisten de initiatiefnemer om hun zomereditie op dezelfde plaats te organiseren.

Bij het gemeentebestuur werd de vereiste uitbatingsvergunning aangevraagd. “Op 8 april hebben we die ook verkregen. De gemeente had bij de vorige editie geen enkele klacht gekregen op vlak van hinder. We hadden alle mogelijk maatregelen getroffen tegen lawaaioverlast en ook de verkeersafwikkeling was netjes geregeld. Met de vergunning op zak, hebben we de voorbije weken keihard gewerkt om van het terrein weer een toplocatie te maken”, vertelt Ed Standaert.

Twee buurtbewoners wezen ons op een foutje in de afgeleverde vergunning. Daardoor moeten we het evenement verbieden

Joop Verzele (CD&V)

Klacht

Maar begin deze week had de gemeente plots slecht nieuws. Er had toch iemand een klacht ingediend. Twee overburen, die net over de grens met Waregem wonen, hadden een ‘foutje’ ontdekt in de afgeleverde vergunning. “De klagers hebben ons met die overtreding geconfronteerd en daardoor moéten we het evenement verbieden, hoe jammer we dat zelf ook vinden”, zegt de Kruisemse burgemeester Joop Verzele (CD&V).

Ed Standaert en Vanessa Vervaeck met achter hen de transparante ‘dome' van het winterfestival Fika.
Foto ASD Ed Standaert en Vanessa Vervaeck met achter hen de transparante ‘dome' van het winterfestival Fika.

Laffe streek

En dus blazen Ed Standaert en Vanessa Vervaeck het evenement noodgedwongen af. “Aan de reacties op sociale media te zien, hebben heel veel mensen hiernaar uitgekeken. Op  onze Facebookpagina hadden zich vierduizend mensen aangemeld als geïnteresseerd. Voor hen is dit ook een grote ontgoocheling. We hebben de voorbije weken een pak werk en geld gestopt om die zomerbar op poten te zetten. Alles was klaar. En nu, vlak voor de grote opening, moeten we de stekker eruit trekken. Dit smaakt zeer bitter, vooral omdat wij nooit één klacht voor overlast hebben gekregen, ook niet van de Waregemse overburen die tot vlak voor de opening hebben gewacht om ons de doodsteek te geven. Wat een laffe streek”, besluit Standaert.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wijnda buyck

  Welke hypocrieten zijn jullie allemaal, een feest is plezant maar ja die overburen zien dit niet zo maar zolang wachten en dan de klacht indienen is voor mij een grote pesterij ten opzichte van de mensen die het doen

 • kathleen Gijselinck

  Het gaat niet over duizenden mensen "teleurstellen" door "onverdraagzame buren", het gaat om duizenden € mislopen door een fout in de vergunning van de gemeente.

 • chris delanghe

  Dergelijke egoisten zijn enkel uit op snel geldgewin. De lusten zijn voor hen. De rotzooi, herrie, kabaal en overlast ... voor de anderen en de maatschappij. Huur Gent expo af en ge kunt vierkant uw goesting doen zonder dat iemand daar hinder of last van heeft. Daarvoor zijn die accomodaties gemaakt... Snap dan maar dat de mensen ook eens in hun tuin willen zitten zonder kabaal en afstompend gebonk !!!

 • chris delanghe

  Ge zult maar in de buurt van een dergelijk gedoe wonen met alle herrie en overlast en kabaal. D'r zijn er altijd die redenen hebben om lawaai en kabaal te organiseren. En omdat het een industriezone is zou men mogen doen wat men wil...,? Ga feesten in een gesloten omgeving met geluidsisolatie voor de buurt (Gent expo) . Niemand heeft daar last van, en de feestvarkens kunnen dag en nacht zuipen en feesten... Nu krijgen anderen weer de overlast in hun strot gedramd!

 • Anja Nijs

  Arm Vlaanderen, wat een egoïstisch denkpatroon, hier word ik nu eens droevig van, wie kan nu tegen feesten zijn, wat zijn 6 weekends op een mensenleven.... Ik woon in een wijk vol zwembaden, hier is ook altijd wel ergens een poolparty, heel het jaar door, oordopjes en klaar, iedereen tevreden!