Overvallers McDonald’s in Zingem riskeren tot 5 jaar cel: “Daarna op café om gedachten te verzetten”

Archiefbeeld - Opsporingsprogramma Faroek verspreidde beelden van de overvallers.
Foto vtm Archiefbeeld - Opsporingsprogramma Faroek verspreidde beelden van de overvallers.
Vier jongemannen uit Ronse en Oudenaarde zaten vrijdag op het beklaagdenbankje in de correctionele rechtbank. Ze worden verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald’s in Zingem in de nacht van 15 op 16 december 2017.

Het is even na middernacht als vier gemaskerde jongemannen de McDonald’s in Zingem binnendringen. Twee van hen zijn minderjarig, de anderen amper twintig jaar oud. Het fastfoodrestaurant is net gesloten, maar het personeel is nog aanwezig en bezig met de afwas en ander opruimwerk. De mannen weten wat ze willen: ze houden één medewerker van McDonald’s onder schot en stappen meteen naar de kluis. Daar halen ze 7.364 euro uit. Ze stelen ook een iPhone 7 van één van de medewerkers. Na amper twee minuten verlaten ze de zaak en stappen ze in de vluchtwagen waar een chauffeur, een jongeman die in de bewuste McDonald’s heeft gewerkt, op hen zit te wachten. Na de overval duiken de mannen het nachtleven in alsof er niets is gebeurd. 

Het parket vervolgt nu zes jongemannen, van wie er twee voor de jeugdrechter moeten verschijnen. Daar vraagt het Openbaar Ministerie om hen als volwassenen te berechten. Vier anderen, onder hen de eigenaar van het appartement waar de overval is beraamd, staan terecht in de correctionele rechtbank. 

Wat mogen we nog verwachten?

Het Openbaar Ministerie tilt zeer zwaar aan de feiten. “Op een dergelijke diefstal met geweld, gepleegd door meerdere personen, ’s nachts, met een wapen en een vluchtwagen staan straffen van 15 tot 20 jaar”, zegt de procureur. “Toch moeten we ook rekening houden met de jonge leeftijd van de beklaagden. Al hou ik wel mijn hart vast: wat mogen we nog verwachten van iemand die op zo’n jonge leeftijd al zo’n zware overval pleegt?” 

De procureur vordert voor de eigenaar van het appartement een celstraf van 1 jaar. De chauffeur van de vluchtwagen riskeert 4 jaar cel en de twee andere overvallers 5 jaar, al dan niet met voorwaarden.

Archiefbeeld - De overvallers hadden het gemunt op de McDonald’s in Zingem.
Ronny De Coster Archiefbeeld - De overvallers hadden het gemunt op de McDonald’s in Zingem.

Vrijspraak

Twee twintigers tonen in de rechtbank berouw: de bestuurder van de vluchtwagen verontschuldigt zich bij zijn ouders en de slachtoffers. De overvaller die het pistool heeft gericht op één van de slachtoffers houdt vol dat hij werd gedwongen om de overal te plegen. “Ik besefte niet wat ik deed, want ik werd onder druk gezet. Ik wist eerst zelfs niet dat we iets zouden overvallen, ik dacht dat we gewoon drugs gingen ophalen in Ronse. Achteraf besefte ik pas wat ik had gedaan. Ik ben daarom op café gegaan om mijn gedachten te verzetten.” 

De andere vermeende overvaller houdt vol dat hij niet aanwezig was op die bewuste nacht, al duiden zijn collega-beklaagden hem aan als mededader. De eigenaar van het appartement waar de overval is beraamd, vraagt eveneens de vrijspraak. “Hij was de controle over zijn appartement helemaal kwijt. Het was er een komen en gaan van mensen die ongevraagd langskwamen. Hij had niet door dat er iets gepland werd dat niet pluis was en heeft pas achteraf vernomen wat er is gebeurd”, legt zijn advocaat uit.

De twintigers kennen hun straf op 7 juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.