Oppositieraadslid Geoffrey Verleyen met klacht naar gouverneur, omdat wijzigen van voorstellen niet meer kan tijdens de gemeenteraad

Een wijziging voorstellen aan punt dat op gemeenteraad komt, kan niet langer tijdens de vergadering zelf: raadsleden moeten amendement vijf dag voordien indienen.
Ronny De Coster Een wijziging voorstellen aan punt dat op gemeenteraad komt, kan niet langer tijdens de vergadering zelf: raadsleden moeten amendement vijf dag voordien indienen.
Liberaal fractieleider Geoffrey Verleyen (Open Vld) dient een klacht in bij de gouverneur omdat de gemeente- en OCMW-raadsleden hun amendementen voortaan vijf dagen op voorhand moeten indienen. “Dit strookt helemaal niet met een democratisch besluitvormingsproces van meerderheid en oppositie’, foetert Verleyen.

Het dispuut gaat over zogenaamde amendementen: voorstellen dei raadsleden kunnen doen om een voorliggende tekst van het gemeentebestuur aan te passen. Tot voor kort konden leden van de gemeente- en OCMW-raad tijdens de vergadering tekstwijzigingen voorleggen. Nu moeten ze dit al vijf dagen vòòr de zitting doen en kunnen ze die tijdens de raad niet meer veranderen. Daarmee beknot de meerderheid het debat, vindt oppositieraadslid Geoffrey Verleyen.

“We hebben daardoor geen enkele mogelijkheid meer om op de raad onze mening bij te sturen. Het is toch logisch dat er, na het horen van de besprekingen over een bepaald punt op de vergadering zelf, nog andere visies ontstaan waardoor een voorstel van beslissing wordt aangepast”, bedenkt Verleyen.

Te veel werk

Volgens het schepencollege is de maatregel bedoeld om de gemeentelijke administratie te ontlasten.

“Maar sinds wanneer staan de verkozen gemeente- en OCMW-raadsleden ten dienste van het college en haar administratie? Het moet net omgekeerd zijn. De regels worden andermaal verdraaid door burgemeester en schepenen. Dit is slechte reclame voor de lokale politiek”, vindt Geoffrey Verleyen. Oppositiepartijen N-VA, Groen&Co en onafhankelijk raadslid Jan Herman steunden het protest van de liberaal. Hij stapt met een klacht naar de gouverneur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.