l’Equino maakt van kasteeldomein ideaal cross-country parcours

Het team van l'Equino maakt de hindernissen voor de cross-country helemaal zelf.
Lieke D'hondt Het team van l'Equino maakt de hindernissen voor de cross-country helemaal zelf.
De mannen en vrouwen van l’Equino zijn druk in de weer om het kasteeldomein van Baron Casier klaar te maken voor de eventingwedstrijd op 3 en 4 augustus. Een hele klus, want er komen zo’n driehonderd paarden die de zelfgemaakte hindernissen zullen trachten te overwinnen.

De eventingwedstrijd l’Equino speelt zich deels af in Waregem en deels in Nokere (Kruisem). “Eventing is een paardendiscipline die uit drie verschillende delen bestaat”, zegt ondervoorzitter Hannelore Caenepeel. “Gespreid over twee dagen moeten de paarden en ruiters een oefening in dressuur, jumping en cross-country tot een goed einde brengen. De dressuur en de jumping doen we zaterdag in de Hippodroom in Waregem, de meer spectaculaire cross-country is zondag in Nokere.” Voor die discipline is heel wat voorbereiding nodig. Sinds maandag zijn de medewerkers van l’Equino aan de slag op het ruime kasteeldomein. “We moeten onder meer twintig zones met hindernissen maken, zoals zones met boomstammen, heggen, hekkens en watersprongen. Sommige hindernissen bestaan zelfs uit meer dan één sprong. We maken die hindernissen allemaal zelf en we moeten dat elk jaar opnieuw doen, want we mogen niets laten staan. Daarom proberen we zo veel mogelijk verplaatsbare hindernissen te maken.”

De organisatoren hebben het niet echt getroffen met het weer, want met temperaturen die de veertig graden benaderen, is de opbouw een zware klus. “Het is lastig, maar we hebben geen andere keuze dan doorwerken. Anders geraakt het terrein nooit klaar tegen de wedstrijd. Gelukkig geven ze in het weekend van de wedstrijd wel minder warme temperaturen. Dat maakt het voor de ruiters en de paarden veel draaglijker.”

Familiefeest

l’Equino verwacht driehonderd deelnemers verspreid over verschillende reeksen. “Dat is behoorlijk wat”, zegt Hannelore. “Bijzonder is ook dat we de Belgische kampioenschappen voor zes- en zevenjarige paarden mogen organiseren.” 

Naast de deelnemers verwachten de organisatoren ook zo’n 15.000 kijklustigen. Het evenement is immers gratis en het kasteeldomein is normaal niet toegankelijk voor het publiek. “Het is leuk dat iedereen een kijkje kan komen nemen op het domein. We zetten daar ook extra op in. Zo is er een champagnebar, een tent waar je iets kan eten en drinken en een kinderdorp met springkastelen, grimestanden en animatoren.” Op vrijdag 2 augustus organiseert l’Equino ook nog een gratis Mid-Summerparty aan het kasteel, om al in de sfeer te komen voor de sportieve prestaties op zaterdag en zondag.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.