En wéér zorgt de Lulstraat voor discussie

Door de ontwikkeling van de nieuwe bedrijvenzone verandert de Lulstraat niet compleet van uitzicht, maar ook van naam.
Ronny De Coster Door de ontwikkeling van de nieuwe bedrijvenzone verandert de Lulstraat niet compleet van uitzicht, maar ook van naam.
Nadat eerder werd beslist om een deel van de Lulstraat in Kruisem om te vormen tot Rensonstraat, wil de gemeente een ander stuk van de straat omvormen naar Souvereinestraat. En weer veroorzaakt dat discussie: oppositieraadslid Filip Geysens (Open Vld) vreest verwarring, omdat in buurgemeente Deinze ook een Souverainestraat bestaat en Nazareth al een Soeverijnstraat heeft.

Enkele weken geleden lokte de beslissing van de gemeente om een deel van de Lulstraat de naam Rensonstraat te geven discussies uit. “Reclame voor het bedrijf dat zich daar komt vestigen”, protesteerde de oppositie in de gemeenteraad. Ook de nog resterende bewoners kantten zich tegen de naamswijziging.

En nu veroorzaakt de Lulstraat wéér problemen. Schepen  Robrecht Bothuyne (CD&V), bevoegd voor van Openbare Werken, stelde tijdens de jongste gemeenteraad voor om aan een deel van de Lulstraat een nieuwe straatnaam te geven. Het gaat om het stuk dat in het verlengde ligt van de Souverainestraat (met ai) op grondgebied Deinze en van de Soeverijnstraat (met ij en zonder e) op grondgebied Nazareth.

Gevaar voor verwarring

“Het is toch compleet absurd om binnen een afstand van enkele honderden meters drie straatnamen te hebben die hetzelfde klinken, maar op een andere manier worden geschreven. Dit kan alleen maar tot nodeloze verwarring leiden, vooral bij de hulpdiensten”, reageert liberaal oppositieraadslid Filip Geysens.

Volgens schepen Bothuyne is dit slechts een voorlopige vaststelling van de straatnaam. “Dit voorstel, dat er komt na overleg met Nazareth en Deinze, gaan we voorleggen in een openbaar onderzoek. De definitieve straatnaam zal op basis daarvan worden gekozen. Dit dossier is dus zeker nog niet afgesloten en de overwegingen op vlak van veiligheid zullen in de bespreking zeker worden meegenomen”, zegt Bothuyne.

Keizer Karel V

Volgens de toponymie zijn de namen Souverainestraat en Soeverijnstraat ontstaan uit de naam van de herberg ‘de Souverein’, een herberg langs de Oudenaardsesteenweg waar volgens de traditie keizer Karel V ooit op bezoek kwam.

Op grondgebied Kruisem wil men de straat hernoemen naar Souvereinestraat (met ei). De liberalen wilde wel eens weten of hierover overleg is geweest met de gemeente Deinze en Nazareth: “Zal de straatnaam op hun grondgebied dan nog aangepast worden, zodat de straatnamen gelijkaardig worden? Het lijkt ons toch compleet absurd om binnen een afstand van enkele honderden meters drie straatnamen te hebben die hetzelfde klinken, maar op een andere manier worden geschreven. Dit kan alleen maar tot nodeloze verwarring leiden, vooral bij de hulpdiensten.” Volgens schepen Bothuyne is dit slechts een voorlopige vaststelling van de straatnaam.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Kruisem, Deinze en Nazareth hebben toch elk hun eigen postcode. Wat is dan het probleem. Hoeveel straten in Vlaanderen dragen de naam Koning Albert Laan, Princes Elisabeth Laan en, en, en. Die gast verondersteld onze postbode toch een zeer laag niveau. Moest hij zijn opmerking zijn baas Alexander tonen zal hij zeker een buis krijgen.

 • Mario Roman

  Waarom moet je nu de naam van een straat veranderen. Die mensen die daar wonen, zijn die naam al jaren gewoon. Laat alles wat het is

 • Guy Dupont

  Laat die naam toch gewoon bestaan: 'Lulstraat', verwijzing naar 'lullen' of gelul van de gemeentebesturen. Lijkt me passend in dit verhaal.

 • Dick van Aggelen

  Ze moeten van die straat en de naam een rijksmonument maken. Waar vind je nog zo'n unieke straatnaam ?