Waterbus maakt haar maiden trip

NIEUW VERVOERMIDDEL OVER DE SCHELDE

De nieuwe waterbus maakte gisteren haar maiden trip.
Kristof Pieters De nieuwe waterbus maakte gisteren haar maiden trip.
De gloednieuwe waterbus Aqua Diamond heeft gisteren haar maiden trip gemaakt over de Schelde. Vanaf 1 juli verbindt dit nieuwe vervoermiddel over de Schelde Kruibeke met Antwerpen en Hemiksem en is het een alternatief voor wie de file wil vermijden. De waterbus haalt een relatief hoge snelheid van 40 km/uur en kan ook fietsen vervoeren.

Het Havenbedrijf gaat voor de uitbating van De Waterbus in zee met de firma Aqualiner. Het bedrijf is in Nederland de grondleger van de waterbus en in Rotterdam varen er liefst 14 stuks rond die jaarlijks 2 miljoen voetgangers en 1,5 miljoen fietsers vervoeren tussen Rotterdam en Dordrecht. "We zijn blij dat we nu ook in Antwerpen een netwerk van snelle veerschepen mogen opzetten", zegt CEO Gerbrand Schutten.

Grietje François, een fiere doopmeter, samen met CEO Gerbrand Schutten en Marc Van Peel.
Kristof Pieters Grietje François, een fiere doopmeter, samen met CEO Gerbrand Schutten en Marc Van Peel.

Modernste technieken

"Vervoer over het water is niet alleen een extra mobiliteitsoplossing in gebieden met veel files, maar het is ook veel milieuvriendelijker." De nieuwe waterbus Aqua Diamond is speciaal voor dit traject ontwikkeld en gebouwd met de modernste technieken.


"Het schip heeft een catamaranvorm en in tegenstelling tot de Nederlandse broertjes is de romp vervaardigd uit composiet in plaats van aluminium", legt Jelle Meindertsma van Damen Shipyards uit. "De voordelen van dit rompmateriaal zijn het lage gewicht waardoor het minder brandstof verbruikt. De snelheid is begrensd tot 40 kilometer per uur, maar in theorie kan hij harder. We starten met 81 passagiers, maar dat zal in de toekomst nog uitgebreid worden tot 120 of 125. Dat heeft te maken met het feit dat het een gloednieuw schip is dat net in de vaart werd genomen. Vooraan is er ook een dek met plaats voor 50 fietsen. Passagiers hebben een panoramisch zicht naar buiten."


Grietje François, echtgenote van Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers, kreeg gisteren de eer om de 'Aqua Diamond' te dopen.

De Waterbus vaart tegen een snelheid van 40 km/uur over de Schelde.
Kristof Pieters De Waterbus vaart tegen een snelheid van 40 km/uur over de Schelde.

Tweede waterbus

De hele maand juli kan het publiek de waterbus gratis ontdekken. De eerste waterbus volgt een traject van in Antwerpen-centrum, met tussenstops in Kruibeke tot in Hemiksem, een traject dat afgelegd wordt in ongeveer een half uur. Opstappen doe je aan de aanlegsteiger van de veerboot in Kruibeke (Scheldelei), het Steenplein in Antwerpen (ponton Van Dijck) of in Hemiksem.


Een ticket reserveren voor een afvaart van de waterbus in juli kan online: www.dewaterbus.be. Vanaf augustus is er een vaste dienstregeling met elk uur een afvaart. In oktober komt er een tweede waterbus bij en zal er om het half uur een boot varen. In de toekomst zullen er ook nog twee waterbussen varen op de noordelijke lijn voor mensen die in de haven werken.


De gemeente Kruibeke is blij met de komst van de waterbus en investeerde zelf in een ruime fietsenstalling en wachtruimte vlakbij de veersteiger. Havenschepen Marc Van Peel durft ambitieus zijn. "We maken gedurende vijf jaar gemiddeld 3,5 miljoen euro vrij voor de ondersteuning van dit project. We moeten immers alles op alles zetten om de mobiliteit in de regio weer vlot te trekken. De Waterbus heeft alle eigenschappen om hierin te slagen."

Het traject van de eerste Waterbus.
Kristof Pieters Het traject van de eerste Waterbus.