Tolerant krijgt cultuurprijs voor replica Pegasus

De vzwTolerant, Rita Venkeleer en René Vermuelen vielen in de prijzen bij de uitreiking van de cultuurprijzen.
Foto Kristof Pieters De vzwTolerant, Rita Venkeleer en René Vermuelen vielen in de prijzen bij de uitreiking van de cultuurprijzen.

De vzw Tolerant heeft de cultuurprijs gekregen voor de replica die vrijwilligers hebben gebouwd van de mosselhengst Pegasus.


Er werd maar liefst acht jaar aan gewerkt en men kon zich enkel baseren op enkele aantekeningen en schetsen die van het oorspronkelijke wrak waren gemaakt. Het schip werd vorig jaar met succes te water gelaten. "Tolerant zorgt ervoor dat de kunst en het ambacht van het schepen herstellen bewaard blijft. Hun inzet voor het behoud van het nautisch erfgoed maakt hen een verdiende winnaar", vindt burgemeester Jos Stassen (Samen voor Kruibeke). De schooltuintjes van de Landelijke Gilde van Bazel eindigden op een verdienstelijke tweede plaats.


De derde plaats was voor Davidsfonds dat een muzikale wandeling door het Bazelse kasteel Wissekerke organiseerde. Daarnaast werden ook twee individuele prijzen uitgereikt aan Rita Venkeleer en René Vermeulen, de man achter onder meer Copa Crubeca en de Bazelse zomerbar BARàBAZ. (PKM)