SVK likt haar wonden - CD&V zwaar onder vuur

Kruibeke meer dan ooit verdeeld in twee kampen

Een campagnebord van SVK werd intussen aangepast aan de 'nieuwe situatie'.
Kristof Pieters Een campagnebord van SVK werd intussen aangepast aan de 'nieuwe situatie'.
De coalitieperikelen hebben Kruibeke zwaar gehavend: een gemeente verdeeld in twee kampen. Vooral CD&V krijgt op sociale media het hard te verduren. SamenVoorKruibeke likt intussen de wonden. Tijdens een samenkomst in het Volkshuis vielen de sympathisanten elkaar in de armen om troost te zoeken. De nieuwe bestuursploeg staat voor een aartsmoeilijke opdracht om de brokken op te ruimen.

De keuze van CD&V om de coalitie met SVK niet verder te zetten, sloeg dinsdag in als een bom. De partij, die fors verloor bij de verkiezingen, wordt intussen onder haatmail bedolven. Bij CD&V hadden ze tegenkanting verwacht, maar dat er zo’n storm zou losbreken, komt blijkbaar toch als een verrassing. Ook uit de eigen geledingen klinkt trouwens kritiek. Stijn Bogaert, voormalig lijsttrekker en ex-schepen van CD&V, leverde in 2009 zijn sjerp in omdat hij de ‘pesterijen’ van Antoine Denert niet langer kon verdragen. Hij verhuisde en zocht andere uitdagingen. “Vandaag ben ik blij dat ik er niet meer woon”, schrijft hij op zijn Facebookpagina. “Ik bood een positief degelijk alternatief voor alle Kruibekenaren, maar moest water in mijn wijn doen en werd er verguisd door despoten. Moe, maar beginselvast, verliet ik het toneel. Ik ben blij dat ik me nu elders compromisloos mag engageren.”

Misnoegd

Een boodschap die kan tellen. Het partijbestuur van CD&V keurde de coalitie met N-VA met een overgrote meerderheid goed, maar heel wat kiezers zijn misnoegd. Vooral over het schimmig spel waarbij uitgerekend de fractie D.E.N.E.R.T. de nodige pionnen levert voor een meerderheid. De vrees bestaat dat hij vanachter de schermen nog altijd een dikke vinger in de pap zal houden. Als hij zijn discipelen oproept om dissident te stemmen, is er geen meerderheid meer. Filip Vercauteren kondigde dinsdag aan dat de meeste lopende projecten verder worden uitgevoerd, maar Denert trekt alvast één dossier in twijfel: het nieuwe gemeenschapscentrum in Rupelmonde. Volgens hem is het nog niet te laat om de historische gevel alsnog te bewaren. “We weten dat Antoine Denert een onberekenbare factor is”, zegt Vercauteren. “Het is aan N-VA om hun fractie in het gareel te houden en daar rekenen wij ook op. Goedgekeurde projecten die in uitvoering zijn, zoals het nieuwe gemeenschapscentrum in Rupelmonde, moeten trouwens niet meer langs de gemeenteraad passeren. Wat toekomstige dossiers betreft, zullen die op voorhand goed doorsproken worden, eventueel in een gezamenlijke fractie, zodat het niet tot dissident stemgedrag komt.”

Wonden gelikt

Bij SVK worden nu de wonden gelikt. Dinsdagavond kwamen heel wat sympathisanten samen in zaal Volkshuis om troost te zoeken bij elkaar. Jos Stassen riep tijdens zijn speech op om zeker positief te blijven en kreeg een groot applaus. “Verbolgenheid, bezorgdheid en ongeloof zijn nu de gevoelens, maar we willen verder kijken dan vandaag”, klinkt het. “We willen iedereen bedanken voor het vertrouwen van de voorbije zes jaar en de voorbije verkiezingen en geven meteen ook het signaal dat we verder doen. Nu nog met de nodige verslagenheid, maar zeer binnenkort met rechte rug en het nodige positivisme en gezond verstand.” 

Vercauteren begrijpt dat SVK boos is. “En daar heb ik ook respect voor. Het is mooi dat ze een bijeenkomst hebben gehouden om die emoties te kanaliseren. Anderzijds ben ik wel geschokt door de verwensingen aan mijn adres. Ik word uitgemaakt voor verrader, judas en bedrieger terwijl er ook omgekeerd heel wat zaken zijn gebeurd die tot een vertrouwensbreuk hebben geleid. We vangen nu natuurlijk alle wind, maar hebben uiteindelijk enkel gekozen voor de partner die ons het meeste bewegingsvrijheid gaf om te realiseren wat in ons programma stond.”

Burgemeester Jos Stassen troost en wordt getroost.
Kristof Pieters Burgemeester Jos Stassen troost en wordt getroost.
Het is duidelijk hoe de achterban van SVK denkt over coalitiepartner CD&V.
Kristof Pieters Het is duidelijk hoe de achterban van SVK denkt over coalitiepartner CD&V.
Jos Stassen en Tina Van Havere krijgen een daverend applaus na een oproep tot positivisme en geloof in de toekomst.
Kristof Pieters Jos Stassen en Tina Van Havere krijgen een daverend applaus na een oproep tot positivisme en geloof in de toekomst.
Filip Vercauteren en Dimitri Van Laere staan voor een moeilijke opdracht om terug rust te brengen in Kruibeke.
Kristof Pieters Filip Vercauteren en Dimitri Van Laere staan voor een moeilijke opdracht om terug rust te brengen in Kruibeke.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LIVIEN De Volder

  De CD&V en de NVA denken met hun 16 verkozenen vlot te kunnen besturen de volgende 6 jaar maar vergeten dat hun beste vriend (?????) Denert met zijn 5 marionetten dat zal doen op zijn manier, dus regelmatig vuurwerk zoals in het verleden. Hadden beiden partijen precies daarvoor niet gebroken met Denert?????

 • Celina Vandermeiren

  De geschiedenis herhaalt zich,SVK doet zich nu voor als het grote slachtoffer,maar wat gebeurde zes jaar geleden. En de meerderheid van Kruibeke bestaat uit 16 verkozenen op 25 en geen 9.

 • Ivan Roelands

  De nieuwe coalitie is de keuze van 64% van de bevolking van Kruibeke. Democratie heeft gezegevierd. Dat is alles. De manier waarop kan volgens SvK dan niet correct zijn, maar deze manier van politiek voeren is door dhr Stassen 6 jaar geleden zelf ingevoerd. Denert heeft het ultieme offer geheven voor zijn dorp. Het is jammer voor SvK maar ze tonen zich slechte verliezers.

 • LIVIEN De Volder

  Wel, wel, Vercauteren zegt het zelf ze hebben nu een partner die hun de meeste bewegingsvrijheid geeft, met ander woorden die hun de meeste postjes heeft beloofd, sukkelaar, het was al van voor 14 oktober geweten dat de CD&V er alles aan zou doen om de burgemeester binnen hun partij te kunnen krijgen, dus een gegeven woord breken moet kunnen en alle andere uitvluchten daarvoor ook.

 • annick melis

  De figuur van Stijn Bogaert is in dit artikel van de hand gerukt en niet ter zake. Hij is geen inwoner meer van Kruibeke en heeft persoonlijke keuzes gemaakt. Wat heeft dit met de samenkomst van SVK te maken?