Rondje lopen door supermarkt

JOGGERS KRISKRASCROSS TREKKEN DOOR OPENBARE GEBOUWEN

Tina Van Havere traint in supermarkt Carrefour, één van de deelnemers van de KrisKrasCross.
Foto Kristof Pieters Tina Van Havere traint in supermarkt Carrefour, één van de deelnemers van de KrisKrasCross.
Joggen door de supermarkt, de kinderopvang en zelfs door het bureau van de burgemeester. In Kruibeke is het vandaag toegelaten tijdens de allereerste editie van de KrisKrasCross, een urban loopwedstrijd. "Mensen komen zo eens in gebouwen waar ze anders niet zo snel binnenstappen", zegt schepen Tina Van Havere.

KrisKrasCross doet natuurlijk meteen denken aan de Urban Trails in grote steden als Antwerpen, Gent en Brussel. Het was aanvankelijk ook onder die naam dat Kruibeke het evenement lanceerde. Maar de naam bleek een gedeponeerd merk te zijn van Golazo Sport. "We waren nog niet begonnen met de communicatie, maar op Facebook was het evenement wel al gelanceerd. We kregen meteen een mail en een aangetekende brief dat er een patent stond op de naam en moesten stoppen", zegt schepen Tina Van Havere (SamenVoorKruibeke). "Gelukkig waren de affiches nog niet gedrukt. We hebben dan maar gekozen voor de alternatieve naam KrisKrasCross."


Intussen zijn er al meer dan 120 deelnemers ingeschreven. Die hebben de keuze tussen een parcours van 5 of 10 kilometer. De start van de tien kilometer wordt gegeven in het oud-gemeentehuis van Rupelmonde en de aankomst in OC De Brouwerij. Die tocht gaat onder meer door de Carrefour supermarkt, de getijdenmolen, de brandweerkazerne, het containerpark, de Graventoren, het woonzorgcentrum Wissekerke, de Sint-Jan Berchmansschool, sporthal De Dulpop, de nieuwe kinderopvang, de bibliotheek, enz. "We lopen zelfs door het bureau van de burgemeester en die zal er op dat moment ook effectief aan het werk zijn", lacht Van Havere. "Het achterliggende idee van deze loopwedstrijd is namelijk dat mensen eens in gebouwen kunnen komen waar ze anders niet zo snel binnenstappen. We hebben van iedereen die we gevraagd hebben toestemming gekregen om een gebouw binnen en buiten te lopen. Het is een try-out, maar als het een groot succes is komt er zeker een vervolg."

10.000 stappenclash

Deze KrisKrasCross is ook het startevenement van de 10.000 stappenclash die loopt van 30 april tot en met 28 mei tussen 109 Vlaamse steden en gemeenten. Het is de bedoeling dat inwoners zoveel mogelijk stappen zetten. Bij het bepalen van de winnaar wordt er rekening gehouden met het totaal aantal stappen in verhouding tot het totaal aantal inwoners. De winnaar mag zich daarna 'De meest actieve gemeente' van Vlaanderen noemen. Inschrijven kan via reservaties@kruibeke.be, maar is niet verplicht. Deelnemen is gratis. Er is water, fruit en een receptie in OC De Brouwerij. Alle info via www.100000stappen.be.