Politie traint tegen aanslag op school

“Hopelijk hebben we deze ervaring nooit nodig”

Eén van de 'schutters' werd neergeschoten en overmeesterd in de sporthal
Kristof Pieters Eén van de 'schutters' werd neergeschoten en overmeesterd in de sporthal
Twee schutters zijn vanmiddag het Sint-Jorisinstituut in Bazel binnengedrongen en hebben het vuur geopend op hun medeleerlingen. Gelukkig was dit enkel het scenario van een oefening. Zowel de directie van de school als de politie willen echter voorbereid zijn op het ergste.

Het was de eerste keer dat de politiezone Kruibeke–Temse een zogenaamde AMOK-training kreeg. Er werd een situatie geënsceneerd waarbij twee daders gewapend met een mes en pistool de school waren binnengedrongen om een bloedbad aan te richten. De politie kreeg de opdracht om de schutters zo snel mogelijk te neutraliseren en de slachtoffers te evacueren. Ook de Hulpverleningszone Waasland en een MUG-team namen aan de oefening deel. De leerkrachten vervulden de rol van zowel leerkrachten als leerlingen. Zij zaten verschanst in klaslokalen en moesten wachten op de komst van de politie tot ze veilig konden vluchten. “We hebben de politie zelf gevraagd om eens zo’n oefening te organiseren”, zegt directeur Karl Fievez. “We oefenen regelmatig op brandsituaties. Daarbij is het belangrijk om iedereen zo snel mogelijk te evacueren naar één centrale verzamelplaats: namelijk sporthal De Dulpop. Nu moest het omgekeerde gebeuren en kregen leerkrachten de opdracht om zich schuil te houden in hun klaslokaal en de deur te barricaderen. Vooraf hebben de leerkrachten een briefing gekregen van een tweetal uur. Hopelijk gaan we deze ervaring nooit nodig hebben, maar we willen er wel op voorbereid zijn.”

Bijzonder leerrijk

De politiezone Kruibeke-Temse was meteen bereid om mee te werken. “We hebben een vrij jong korps en het is de allereerste keer dat we zo’n AMOK-oefening organiseren”, zegt korpschef Wim Pieteraerens. “Het is een heel waarheidsgetrouwe oefening en bijzonder leerrijk voor onze mensen. In totaal hebben we 24 personeelsleden ingezet voor de oefening. De aanpak van zo’n situaties zit standaard in het opleidingspakket van politieagenten, maar er is natuurlijk een groot verschil tussen theorie en praktijk. Als de adrenaline stijgt, worden er soms andere acties ondernomen dan men zou verwachten. We gaan de oefening grondig evalueren zodat alle partijen hieruit lessen kunnen trekken. Op het eerste zicht zijn er toch heel wat aandachtspunten waaraan nog gewerkt zal moeten worden, vooral op vlak van leiding en coördinatie. Er is geen tijd om te wachten op speciale eenheden omdat de dader zoveel mogelijk slachtoffers wil maken. Het is dus heel belangrijk dat de schutters zo snel mogelijk geneutraliseerd worden.”

Bij een AMOK-incident kan de politie zich dus pas in een volgende fase om de slachtoffers bekommeren. De medische hulpdiensten volgen in tweede lijn voor deze taak. “Daarom dat ze ook deelnemen aan deze oefeningen. Het is belangrijk om alles zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.” 

Twee 'schutters' drongen vanmiddag de school binnen
Kristof Pieters Twee 'schutters' drongen vanmiddag de school binnen
De politie doorzoekt de school
Kristof Pieters De politie doorzoekt de school
Kristof Pieters
In de sporthal komt het tot een confrontatie
Kristof Pieters In de sporthal komt het tot een confrontatie
Eén van de daders wordt naar buiten gebracht
Kristof Pieters Eén van de daders wordt naar buiten gebracht
Leerkrachten namen deel aan de oefening als slachtoffer
Kristof Pieters Leerkrachten namen deel aan de oefening als slachtoffer
Een slachtoffer wordt geëvacueerd
Kristof Pieters Een slachtoffer wordt geëvacueerd
Ook de Hulpverleningszone Waasland nam deel aan de oefening
Kristof Pieters Ook de Hulpverleningszone Waasland nam deel aan de oefening2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Randy Paret

    Waarom dit scenario? Is de dagelijkse werking van de politie niet spannend genoeg?

  • Michel de Coorebyter

    Zo een training is wellicht nodig, maar dit maakt me ook enorm droevig, zoniet hopeloos : is dit de maatschappij die we willen? Is het prettig leven in deze samenleving?