Nog geen vuurdoop voor overstromingsgebied

WATERPEIL SCHELDE BLIJFT OP 20 CENTIMETER VAN OVERLOOPDIJK BIJ GEBREK AAN WIND

De Polders van Kruibeke hebben hun vuurdoop voorlopig gemist. Bij gebrek aan wind was het aangekondigde stormtij gisteren minder hoog dan verwacht. Het peil in de Schelde was 20 centimeter te laag om het 600 hectare grote overstromingsgebied in werking te doen treden. Vandaag volgt al een nieuwe test.

De Polders van Kruibeke werden gisterenmiddag hermetisch afgesloten voor het aangekondigde stormtij. De politie was uitdrukkelijk aanwezig op de belangrijkste toegangswegen en er werd ook regelmatig gecontroleerd op de ringdijk die wel toegankelijk bleef voor bezoekers. Heel wat mensen wilden graag een glimp opvangen van het in werking treden van het gecontroleerde overstromingsgebied. De Polders van Kruibeke zijn met 600 hectare het grootste overstromingsgebied in Vlaanderen en normaal zou het gisteren de eerste keer geweest zijn dat het in werking zou treden. Een delegatie van de universiteit Antwerpen, Waterwegen en Zeekanaal en de gemeente mochten onder begeleiding een kijkje gaan nemen naar de overloopdijk, maar de overstroming bleef uit. Officieel mag het natuurlijk niet, maar op de gezichten stond gisteren toch een klein beetje ontgoocheling te lezen.

Windstoten

"We hadden het natuurlijk wel graag eens in werking zien treden", geeft projectleider Stefaan Nollet toe. "We zijn vele jaren met de aanleg bezig geweest en natuurlijk hebben we vertrouwen in alle modellen, maar de theorie is altijd nog een tikje anders dan de praktijk. Het heeft weinig gescheeld. Het waterpeil van de Schelde is op zo'n twintig centimeter gebleven van de overloopdijk. Die is 6,8 meter TAW." In de nacht van donderdag op vrijdag was het verschil nog kleiner, want toen werd 6,73 meter TAW opgetekend in het Scheldebekken. Volgens W&Z kwam het water gisterenmiddag een stuk minder hoog dan verwacht doordat een windveld dat oorspronkelijk verwacht was van de vloedperiode naar het eb later op de avond. De kans dat de Polders van Kruibeke toch nog in werking zullen treden, bestaat nog. Zaterdagochtend worden krachtige windstoten voorspeld met een hoogtij van 6,85 meter TAW om 4.40 uur.

Paraat indien nodig

Volgens burgemeester Jos Stassen is het in ieder geval een goede test geweest voor alle betrokken diensten. "Normaal gezien is het hele gebied een paradijs voor wandelaars en kan je hier genieten van de natuur, maar op dagen als vandaag heeft het een heel andere functie en moet het onze veiligheid verzekeren. We hebben veel geleerd uit deze test. Zo duurde het iets langer dan aangenomen om het gebied volledig af te sluiten. We zitten hier natuurlijk met een zone van 600 hectare met heel wat toegangswegen waar nadar geplaatst moet worden of slagbomen gesloten. Bij een volgende alarmfase gaan we dus iets vroeger op pad moeten gaan. Globaal genomen zijn we echter tevreden over het puike werk van onze mensen. Ze hebben getoond paraat te staan indien nodig", besluit burgemeester Jos Stassen.

Een delegatie van de gemeente, de universiteit en W&Z ging gisteren poolshoogte nemen aan de overloopdijk die net niet overstroomde.
Kristof Pieters Een delegatie van de gemeente, de universiteit en W&Z ging gisteren poolshoogte nemen aan de overloopdijk die net niet overstroomde.