Licht op groen voor sloop oud gemeentehuis

BIBLIOTHEEK, DORPSHUIS EN TOERISTISCH INFOKANTOOR KOMEN SAMEN ONDER ÉÉN DAK

Een beeld van hoe het nieuwe gemeenschapscentrum er zal uitzien.
Kristof Pieters Een beeld van hoe het nieuwe gemeenschapscentrum er zal uitzien.
In april volgend jaar zullen er voor de laatste keer apostelbrokken gegooid worden vanop de pui van het oude gemeentehuis in Rupelmonde. Daarna verdwijnt het gebouw onder de sloophamer om plaats te maken voor een ultramodern gemeenschapscentrum. Dat zal plaats bieden aan de bibliotheek, het dorpshuis en het toeristisch infokantoor.

De gemeenteraad heeft het lastenboek van het nieuwe gemeenschapscentrum goedgekeurd waarna er een aannemer aangesteld kan worden. Aan het project hangt een prijskaartje van 971.570 euro. De aannemer zal pas met de werken mogen starten nadat er voor de laatste keer apostelbrokken worden geworpen vanop de pui van het gemeentehuis.


Aan die eeuwenoude traditie komt echter geen einde. "In het nieuwe gemeenschapscentrum is terug een balkon voorzien", verzekert burgemeester Jos Stassen (SamenVoorKruibeke). "We gaan slechts één jaartje een alternatief moeten zoeken. Dit kan een aanpalend gebouw zijn of een stelling op het Mercatorplein." Zelfs de zwaluwen mogen terugkeren. Momenteel hangen er heel wat nesten onder de dakgoot van het oude gemeentehuis. De ontwerper heeft kunstnesten voorzien aan de nieuwbouw, zodat de dieren na afloop van de werken er terug terecht kunnen. Een naam voor het nieuwe gemeenschapscentrum is nog niet gevonden. "Er zijn drie voorstellen die nu aan de cultuurraad worden voorgelegd", zegt Stassen.

Burgemeester Jos Stassen en diensthoofd Jelle Van Bogaert voor het oude gemeentehuis.
Kristof Pieters Burgemeester Jos Stassen en diensthoofd Jelle Van Bogaert voor het oude gemeentehuis.

Ultramodern gebouw

De sloop van het oude gemeentehuis en de vervanging door een ultramodern gebouw deed al heel wat stof opwaaien maar de burgemeester blijft fervent voorstander. "Het is een modern gebouw maar de architect heeft respect getoond voor de omgeving. De rode en witte zuilen verwijzen naar de aanpalende gebouwen en zorgen ervoor dat het niet één grote glazen wand wordt", aldus de burgemeester.


Tegelijk zorgt het glas voor en achteraan voor enorm veel lichtinval. Het gemeenschapscentrum zal ook bijna-energieneutraal zijn door de plaatsing van zonnepanelen en een warmtepomp. "Er is niet alleen verwarming maar ook verkoeling zodat het in de zomer geen serre wordt", zegt Jelle Van Bogaert, hoofd technische dienst.


Volgens Stassen was het oude gebouw renoveren geen optie. "Het gebouw vertoont heel wat barsten waardoor er vragen zijn bij de stabiliteit. Zelfs na renovatie zou het niet goed toegankelijk zijn." In de nieuwbouw komt een lift voor drie verdiepingen en zijn er nergens hellingen. De bib op de benedenverdieping heeft ook een mooie leeszaal en zelfs een tuintje.

Optimaal gebruiken

Op het gelijkvloers is een gemeenschappelijk onthaal met coffeecorner. Op de eerste verdieping van het gebouw komen een vergaderzaal en drie 'flexplekken', voor gemeentepersoneel dat op verplaatsing wil werken. De bovenverdieping tot slot is een grote polyvalente zaal voor een honderdtal personen staand of zestig zittend. Het dorpshuis mag gebruik maken van de verschillende ruimten in het gebouw. "We willen het gemeenschapscentrum zo optimaal mogelijk gebruiken", benadrukt Stassen. "Nu staat het gemeentehuis meer leeg dan het gebruikt wordt. In de toekomst zal hier bijna dagelijks beweging zijn. We gaan de uurroosters van personeelsleden op elkaar afstemmen. Als de bib bijvoorbeeld gesloten is, kan men wel boeken binnenbrengen bij de toeristische dienst. Of de coördinator van het dorpshuis kan iemand een rol huisvuilzakken verkopen. Er zal een grote verwevenheid zijn tussen de diensten die hier zitten. Naar sleutels zal men evenmin moeten zoeken. Alle ruimten zullen toegankelijk zijn via een elektronische badge. Dit wordt zonder twijfel het meest moderne gebouw in de hele gemeente."


De aannemer krijgt 14 maanden tijd om de klus te klaren. Het gemeenschapscentrum moet normaal gezien voor de zomer van 2019 de deuren openen.