Leerlingen slapen nacht in de loopgraven

TIENERS AFGEPEIGERD NA TWAALF ALARMS EN DRILOEFENINGEN

De weergoden zijn de frontsoldaten in de loopgraven niet goed gezind.
Kristof Pieters De weergoden zijn de frontsoldaten in de loopgraven niet goed gezind.
Uitgeput na amper twintig minuutjes slaap en twaalf nachtelijke driloefeningen hebben de leerlingen van het Sint-Jorisinstituut gisterenmorgen afscheid genomen van hun loopgraven. Geschiedenisleraar Emmanuel Feys wilde zijn studenten zo kennis laten maken met het leven van een frontsoldaat.

Emmanuel Feys werd donderdagnacht voor één keer aangesproken als sergeant. Hij had namelijk de leiding over vijf pelotons die de wacht moesten optrekken in loopgraven. Die waren eerder deze week gegraven door de leerlingen, onder begeleiding van het Belgisch leger.


Een vijftigtal leerlingen moest per drie afwisselend op wacht staan en de omgeving goed in de gaten houden. Telkens er iets verdacht werd gespot, ging het luchtalarm af en moesten alle studenten in enkele minuten tijd in formatie staan op de speelplaats.

De opvoeder van de school is kok van dienst.
Kristof Pieters De opvoeder van de school is kok van dienst.

Tenten

Het leger had twee grote tenten opgetrokken, maar veel slaap was er niet bij voor de studenten. "Het was leuk maar ook enorm zwaar", getuigen de leerlingen achteraf. "Als we twintig minuten geslapen hebben, zal het veel zijn. Twaalf keer zijn we 's nachts uit bed gemoeten voor een alarm of driloefeningen. Het is bovendien vermoeiend om continu alert te zijn en te speuren naar verdachte zaken in het donker."


Enkele leden van de re-enactmentgroep 'De Patrouilleurs' namen ook deel aan het project en stonden de leerlingen bij met advies. Ze hadden een authentieke veldkeuken bij waarmee de studenten getrakteerd werden op warme soep. De overnachting in de loopgraven werd gisterenmorgen afgesloten met een ontbijt: spek met eieren. Voor het winnende peloton dat het minste steken liet vallen op patrouille, was er een luxeversie met zalm, koffiekoeken en verse broodjes. Deze leerlingen krijgen van het leger ook een zweefvlieginitiatie. Moe maar tevreden trokken de studenten daarna gewoon weer naar de les. Gelukkig waren er geen toetsen gepland en de directeur gaf alle leerlingen toestemming om na de middag naar huis te gaan om wat slaap in te halen.


Emmanuel Feys is blij dat hij zijn leerlingen een onvergetelijke ervaring kon meegeven. "En het is belangrijk dat de oorlogsgeschiedenis wat tastbaarder is geworden. Voor het historische inzicht van de leerlingen is het belangrijk dat ze zich kunnen inleven in de gevoelswereld van een frontsoldaat. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn", lacht hij.


Het loopgravenstelsel van de vijfdejaars is dit weekend nog door het grote publiek te bewonderen. Morgen (zondag) kan je ook even in de loopgraven duiken tijdens de opendeurdag van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

Leerkrachten worden nu aangesproken als sergeant.
Kristof Pieters Leerkrachten worden nu aangesproken als sergeant.
Twee leden van De Patrouilleurs aan de loopgraven.
Kristof Pieters Twee leden van De Patrouilleurs aan de loopgraven.