Kruibeke is Hartveilige gemeente

Burgemeester Dimitri Van Laere en de afdelingsvoorzitter van het Rode Kruis Bazel-Kruibeke-Rupelmonde Tom Hauman ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst.
rv Burgemeester Dimitri Van Laere en de afdelingsvoorzitter van het Rode Kruis Bazel-Kruibeke-Rupelmonde Tom Hauman ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst.
Kruibeke is voortaan een Hartveilige gemeente. Er werden AED’s op verschillende locaties geplaatst en burgemeester Dimitri Van Laere ondertekende het charter. Als volgende stap zullen nu themalessen ‘reanimeren en defibrilleren’ georganiseerd worden voor de bevolking.

Dagelijks krijgen in België bijna 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De overlevingskans bij een hartstilstand is klein, maar vergroot enorm als een slachtoffer snel gereanimeerd wordt en een stroomstoot van een AED krijgt toegediend.

Daarom zet gemeente Kruibeke zich extra in om een ‘Hartveilige gemeente’ te worden. Zo plaatste de gemeente al enkele AED’s op strategische locaties en ondertekende ze deze week de samenwerkingsovereenkomst met het Rode Kruis Vlaanderen. Er staan drie AED’s aan sportcentrum Kerkeputten, sporthal De Dulpop en aan de oude pastorij in het centrum van Bazel. In de loop van het jaar zullen daar nog eens drie toestellen bijkomen, namelijk aan de halte van DeWaterbus, het gemeentehuis in Kruibeke en op de markt van Rupelmonde. In de loop van dit jaar zal Kruibeke nog meer AED-toestellen plaatsen. Via gesproken ondersteuning en eenvoudige informatie die verschijnt op het LCD-scherm, weet de persoon die het apparaat bedient precies in welk ritme hij of zij moet reanimeren. Daarnaast voert het om de twee minuten een analyse uit van het hartritme, om te weten of er nog een schok toegediend moet worden. Als een schok het slachtoffer niet kan helpen, dan schokt het niet. Je kan een AED dus niet verkeerd gebruiken. Bovendien is het niet moeilijk om een AED te gebruiken. Een AED heeft slechts twee knoppen, eentje om het toestel aan te zetten en eentje om een schok toe te dienen.

Er zijn nog steeds te weinig mensen die weten hoe ze moeten reageren wanneer ze iemand met een hartstilstand moeten helpen. Daarom organiseert de gemeente Kruibeke nu gratis themalessen reanimeren en defibrilleren, gegeven door het Rode Kruis Vlaanderen. Op dinsdag 25 juni kan men van 19 tot 22 uur terecht in OC De Brouwerij, Kruibeke en op zaterdag 31 augustus van 9 tot 12 uur in de Clara Hamendtzaal, Rupelmonde. Dinsdag 17 september is er van 19 tot 22 uur nog een les in kasteel Wissekerke, Bazel. Geïnteresseerden moeten zich minstens een week vooraf inschrijven via reservaties@kruibeke.be.

Geert De RyckeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.