Klompenmakerij De Kimpe wordt beschermd als monument

De vroegere klompenmakerij De Kimpe in de Daalstraat in Kruibeke is nu definitief beschermd als monument.
RV De vroegere klompenmakerij De Kimpe in de Daalstraat in Kruibeke is nu definitief beschermd als monument.
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts (N-VA) beschermt klompenmakerij De Kimpe in Kruibeke definitief als monument.

Vlamingen hebben eeuwenlang klompen gedragen, gemaakt én geëxporteerd naar het buitenland. Alleen al in het Waasland waren er tijdens de hoogdagen van de klompennijverheid meer dan 700 klompenmakerijen die produceerden voor de Vlaamse en Waalse markt en bovendien exporteerden naar Frankrijk, Duitsland én Nederland. Vandaag is de ambacht echter quasi volledig verdwenen en schieten nog slechts een handvol oude klompenmakerijen over. “We associëren klompen vaak met onze noorderburen, maar vroeger was de klomp een Vlaams exportproduct dat zelfs naar Nederland uitgevoerd werd”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts. “Ik hoop dat de bescherming van De Kimpe helpt om dit Vlaamse vakmanschap weer onder de aandacht te brengen.”

De vroegere klompenmakerij uit 1917.
RV De vroegere klompenmakerij uit 1917.

Minister Weyts beschermt klompenmakerij De Kimpe in de Daalstraat in Kruibeke nu definitief als monument. Eerder had zijn voorganger minister Geert Bourgeois de klompenmakerij al voorlopig beschermd. Het gaat om een uitzonderlijk goed bewaarde klompenmakerij, met alle kenmerken van een typisch familiaal bedrijfje: een authentieke klompenmakerswoning, een vrijstaande rookoven met bijhorende ‘gensterboom’ die de oven beschermde tegen de regen én rondvliegende gensters opving, een gemetselde blokstal waar de klompen konden drogen en een plaats voor houtopslag. Klompenmakerij De Kimpe werd opgericht in 1917. Op dat moment was er een grote vraag naar klompen voor soldaten. Na de Eerste Wereldoorlog waren het vooral mijnwerkers die de klompen nodig hadden.

De definitieve bescherming als monument maakt het mogelijk om premies aan te vragen, zodat dit erfgoed verder gevrijwaard kan worden. In het voorjaar van 2019 werd ook de vroegere klompenmakerij Van Moere (1879) in Beveren definitief beschermd. 

De vroegere rookoven.
RV De vroegere rookoven.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Van De Ven Joeri

    Er is nog steeds 1 klompenmakerij in België te Grobbendonk waar dagelijks klompen worden vervaardigd.