Kinderopvang krijgt geluiddempende bekleding

SPELENDE JONGEREN PRODUCEREN TE VEEL DECIBELS VOOR BEGELEIDERS

Een gespecialiseerde firma is gestart met het aanbrengen van geluidsabsorberende panelen in de kinderopvang om het aantal decibels te verlagen.
Kristof Pieters Een gespecialiseerde firma is gestart met het aanbrengen van geluidsabsorberende panelen in de kinderopvang om het aantal decibels te verlagen.
Een gespecialiseerde firma is gestart met het aanbrengen van geluidsabsorberende panelen in de buitenschoolse kinderopvang. Uit een akoestisch onderzoek bleek namelijk dat het geluidsniveau van de spelende kinderen de normen overschrijdt. Het was zo erg dat het personeel zelfs oordopjes moest dragen.

De begeleiders van de buitenschoolse kinderopvang dragen sinds enkele maanden oordopjes. Een akoestisch onderzoek bracht namelijk aan het licht dat het geluidsniveau van de spelende kinderen de normen overschrijdt. Het zijn vooral de hoge tonen die lang blijven nagalmen.


Uit het onderzoek bleek dat in drie zalen voor opvang het geluidsniveau problematisch is, vooral bij een volle bezetting met 120 kinderen. Het gemeentebestuur wil de kinderen niet het zwijgen opleggen en trok daarom 32.000 euro uit om absorberende panelen aan te brengen op wanden en plafonds. Een gespecialiseerd bedrijf is deze week gestart met de werken. "Het resultaat is meteen merkbaar", zegt schepen van Kinderopvang Tina Van Havere (SamenVoorKruibeke). "We gaan binnenkort nieuwe metingen laten uitvoeren door een akoestisch studiebureau om te kunnen vergelijken."

'Part of the job'

Intussen had het gemeentebestuur het personeel in de opvang al gepersonaliseerde oordopjes bezorgd. "Het staat de begeleidsters vrij om de oordopjes al dan niet te blijven dragen", vervolgt Van Havere. "De ene persoon is al wat gevoeliger voor het lawaai dan de andere. Sommige personeelsleden zullen de oordopjes dus blijven gebruiken. Het aanbrengen van de geluidsabsorberende panelen is ook bedoeld voor de kinderen zelf, want ook zij hadden soms last van het lawaai."


De gemeente hield ook een bevraging bij de rest van het onderwijzend personeel en peilde of leerkrachten klachten hadden over lawaai. "Er wordt steeds meer aandacht besteed aan welzijn op het werk", legt Van Havere uit. "Vroeger was het gewoon 'part of the job' en leerkrachten moesten het lawaai er maar bijnemen. Uit de bevraging blijkt dat het gelukkig goed meevalt. In het lager onderwijs zijn leerlingen sowieso stil in de klas, maar ook in het kleuteronderwijs heeft slechts één juf aangegeven dat ze 's avonds last had van oorsuizingen. Ook zij zal daarom gepersonaliseerde oordopjes krijgen. In het lager onderwijs krijgen twee leerkrachten lichamelijke opvoeding oordopjes. Bij de lessen LO zijn kinderen namelijk veel luidruchtiger en ook in sporthallen is er vaak een nagalm."

Containergebouwen

Voorlopig voorziet de gemeente geen geluidsabsorberende panelen in andere schoolgebouwen. "Het probleem stelde zich enkel in de buitenschoolse kinderopvang, omdat die gehuisvest is in containergebouwen. Omwille van de brandveiligheid mag er niets aan de wanden hangen, waardoor het geluid nog harder klinkt. Met de ingrepen die nu zijn gedaan, moeten de problemen volgende week opgelost zijn", belooft de schepen.