Eerste woonerf in buurt kerkplein

VOETGANGERS VANAF WOENSDAG BAAS OP KONINGIN ASTRIDPLEIN

Schepen Dirk De Ketelaere en burgemeester Stassen steken de technische dienst een handje toe bij het plaatsen van de nieuwe verkeersborden.
PKM Schepen Dirk De Ketelaere en burgemeester Stassen steken de technische dienst een handje toe bij het plaatsen van de nieuwe verkeersborden.
Het nieuwe mobiliteitsplan blijft geen dode letter in Bazel. De Lamperstraat is vanaf 16 augustus een eenrichtings- en fietsstraat. Het Koningin Astridplein verandert in een woonerf met stapvoets verkeer. Het kasteeldomein Wissekerke wordt tot slot parkeervrij gemaakt. Met deze ingrepen wil de gemeente voetgangers en fietsers meer ruimte geven.

De laatste verkeersborden werden gisteren in het centrum aangebracht. Voorlopig zijn ze nog afgedekt met blauwe zakken, maar als ze op 16 augustus weggehaald worden, gaat de nieuwe verkeerssituatie van kracht.


Het gemeentebestuur tekende een half jaar geleden de krijtlijnen uit van een nieuw mobiliteitsplan en het is duidelijk dat het plan geen dode letter zal blijven. "We voeren geen anti-autobeleid, maar we willen wel dat het centrum meer verkeersluw wordt. Bazel is een van de mooiste dorpen van Vlaanderen, maar nu is het kerkplein en zelfs het kasteeldomein één grote parking. Daar willen we komaf mee maken", zegt burgemeester Jos Stassen.


Het geklasseerde Koningin Astridplein wordt eerstdaags officieel een woonerf. Daarbij zal er enkel geparkeerd mogen worden binnen de aangeduide parkeervakken. Er zijn 39 parkeervakken en 2 parkeervakken voor gehandicapten. "Via het systeem van gele en nadien ook rode kaarten zal er strenger opgetreden worden tegen wildparkeerders", zegt Stassen. "De titel 'woonerf', het eerste in onze gemeente trouwens, betekent dat voetgangers voortaan de hele breedte van de openbare weg mogen gebruiken, om te wandelen, te spelen... Bestuurders mogen de voetgangers niet in gevaar brengen en ze niet hinderen. Ze mogen een maximale snelheid van 20 kilometer per uur halen. De voetgangers mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren." Door de snelheid te verlagen zal ook de leefbaarheid verbeteren voor de bewoners. De lawaaihinder daalt namelijk met 8 procent als de snelheid 10 kilometer per uur daalt.

Kasteeldomein autovrij

Ook op het kasteeldomein wordt Koning Auto voortaan geweerd. Vanaf 16 augustus geldt op het domein elke dag tussen 9 en 18 uur een parkeerverbod. Wie het mooie domein wil betreden met de auto, mag dit, maar enkel voor laden en lossen.

Fietsstraat

De Lamperstraat wordt een fietsstraat tussen het Koningin Astridplein en het kruispunt met de Parklaan. "Dit deel wordt ook eenrichtingsverkeer", vult schepen van mobiliteit Dirk De Ketelaere (CD&V) aan. "Het concept 'fietsstraat' is ook nieuwe in Kruibeke en betekent dat je met de auto de straat mag inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur. Je mag met de auto geen fietsers inhalen." De directie van de Sint-Petrusschool was al lang vragende partij voor deze ingreep. Vanaf 1 september komt er ook een nieuwe Kiss & Ride-zone. Tussen 7.45 en 8.30 uur kunnen ouders stoppen op een nieuw aangelegde strook vlak bij de schoolpoort.


De begrippen 'woonerf' en 'fietsstraat' worden voor het eerst geïntroduceerd in onze gemeente. "Het is logisch dat ze weinig inwoners bekend in de oren zullen klinken", geeft De Ketelaere toe. "Daarom brengen we voldoende signalisatie en plaatsen we ook een bord met alle regels kort uitgelegd."


Het proefproject zal eind dit jaar grondig geëvalueerd worden.