College krijgt meer armslag voor investeringen

Kristof Pieters
Het Kruibeekse college moet investeringen onder de 30.000 euro niet langer ter goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraad. De nieuwe coalitie heeft dit bij het begin van de legislatuur vastgelegd, tot groot ongenoegen van de oppositie.

De limiet voor investeringen waarover het college autonoom mag beslissen lag de voorbije legislatuur op 8.500 euro. De nieuwe ploeg van N-VA en CD&V wil meteen drastisch haar bevoegdheden uitbreiden, onder andere door de limieten voor goedkeuring van de gemeenteraad naar omhoog te trekken, van 8.500 naar maar liefst 30.000 euro voor investeringen. “Dit is het uithollen van de bevoegdheden van de gemeenteraad”, vindt Kristof Van de Vyver, fractievoorzitter van SamenVoorKruibeke. “We vinden dat dit zelfs verlaagd zou moeten worden aangezien het nieuwe college geen democratische draagkracht heeft en hier slechts twee partijen in zijn vertegenwoordigd. Beslissingen zouden daarom genomen moeten worden op een gemeenteraad waar alle partijen vertegenwoordigd zijn.”

Volgens burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA) zit Kruibeke met dit bedrag nog altijd ver onder de budgetten waarmee colleges uit omringende gemeenten werken. “We doen dit ook om onze administratie wat te ontlasten”, legt hij uit. “Nu moet elke investering, hoe klein die ook is, voorgelegd worden aan de gemeenteraad en dat brengt heel wat rompslomp met zich mee. De meeste investeringen kosten trouwens een pak meer dan 30.000 euro, zeker de grote dossiers, en daarover zal de gemeenteraad nog altijd zijn zeg kunnen doen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ivan Roelands

    Gaat de opposite nu bij ieder punt blijven herhalen dat het zogezegd geen democratische draagkracht heeft... jongens toch...