Boeren brengen oogst zelf aan de man

LANDBOUWERS KRIJGEN EERLIJKE PRIJS EN CONSUMENTEN WETEN WAT ZE ETEN

De initiatiefnemers van de boerenmarkt bij enkele producten.
Foto Kristof Pieters De initiatiefnemers van de boerenmarkt bij enkele producten.
Land- en tuinbouwers bieden voortaan elke maand hun eigen producten aan op een boerenmarkt rond het Koningin Astridplein. Op die manier krijgen de boeren een eerlijke prijs en weten de inwoners wat ze op hun bord krijgen.

Onder het motto 'van producent naar consument' organiseren de Landelijke Gilde en het gemeentebestuur vandaag (zaterdag) voor de eerste keer een boerenmarkt rond het Koningin Astridplein.


De vraag om maandelijks een boerenmarkt te organiseren komt vanuit de landbouwsector zelf. Zeker nu de prijzen voor vlees, melk en groenten onder druk staan, zijn heel wat boeren en tuinders vragende partij om zelf een deel van hun oogst aan de man te brengen. "Het Koningin Astridplein in Bazel leek ons de geknipte plek", zegt schepen van landbouw Dirk De Ketelaere (CD&V). "Zowel Rupelmonde als Kruibeke heeft al een gewone markt. Een derde markt zou van het goede te veel zijn, maar een boerenmarkt was er nog niet in de regio. We mikken trouwens op landbouwers uit heel Groot-Kruibeke en ook van daarbuiten zijn deelnemers welkom."

Steun horeca

De horeca van het Koningin Astridplein springt alvast mee op de kar door de bezoekers van de markt consumptiebonnen aan te bieden. Het gaat om de Wase Wis, Oan de Kaarek en 't Apostelhuys. Ze zullen tijdens de boerenmarkt de deuren uitzonderlijk vroeg openen. Vanaf 8 uur kan iedereen er terecht.

Geen standgeld

Voor de eerste editie heeft de Landelijke Gilde al zes landbouwers en tuinders weten strikken. "Het initiatief moet natuurlijk groeien. Er is voorlopig nog niet veel reclame gemaakt", zegt Luc van Duyse van de Landelijke Gilde. "Potentieel is er zeker voldoende. In de regio Waasland is er enkel een boerenmarkt in Beveren en in Sinaai. Iedereen die zelf iets produceert, is welkom om dit op onze markt te komen verkopen. Dit gaat van groenten en fruit tot eieren en melkproducten. Het eerste half jaar wordt er bovendien geen standgeld gevraagd."


Er is vooral interesse bij jonge landbouwers en tuinders. "Ze hebben het vandaag sowieso al heel moeilijk om een eerlijke prijs te krijgen voor hun producten", legt De Ketelaere uit.

Beschikbare oogst

"Een boerenmarkt gaat het verschil niet maken voor hun inkomen, maar het achterliggende idee is ook de consument en de producent wat dichter bij elkaar te brengen. Het voordeel voor de bezoekers is dat ze weten wat ze kopen. We hebben er veel vertrouwen in dat deze markt zal aanslaan. Voor volgende maand is er al een extra deelnemer ingeschreven. Sommige boeren en tuinders hebben al gevraagd om slechts af en toe een stand te zetten naargelang de oogst die beschikbaar is."


De boerenmarkt in Bazel zal maandelijks georganiseerd worden. Vandaag vanaf 8 uur kan je voor de eerste keer terecht op het Koningin Astridplein.