BelevenisTafel voor dementerende bejaarden

Dementerende bejaarden kunnen op de BelevenisTafel allerlei interactieve spellen spelen zoals een puzzel.
Kristof Pieters Dementerende bejaarden kunnen op de BelevenisTafel allerlei interactieve spellen spelen zoals een puzzel.
Demeterende bewoners van het woonzorgcentrum Wissekerke in Bazel worden sinds kort op een moderne en digitale manier ‘geactiveerd’. Het OCMW kocht voor deze groep namelijk een ‘BelevenisTafel’ aan. Puzzels maken, tekeningen inkleuren, spelletjes spelen of samen liedjes zingen. Het zijn slechts enkele mogelijkheden die de gloednieuwe interactieve tafel biedt. 

De verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel is in hoogte verstelbaar en kan zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden. Hierdoor is ze eenvoudig inzetbaar in verschillende ruimtes. Ze is uitgerust met een touchscreen en wordt gebruikt om het geheugen van mensen met dementie zolang mogelijk te stimuleren en activeren. “De applicaties spelen ook in op de verschillende zintuigen van de bewoners”, zegt OCMW-voorzitter Pia De Monie (CD&V). “Zo worden bijvoorbeeld klanken, herkenbare deuntjes en beelden gebruikt om samen herinneringen op te roepen.” Volgens De Monie zijn de reacties bijzonder enthousiast over de nieuwe aanwinst. “Het is zeer fijn om te zien dat de bewoners ten volle genieten van deze bijzondere tafel. Je merkt onmiddellijk de interesse en betrokkenheid. Er wordt gezongen, gepuzzeld, met woorden gegoocheld en nog veel meer. Eén van de belangrijkste doelstellingen is om mensen samen te brengen in een huiselijke sfeer en gezamenlijk activiteiten uit te voeren, maar de tafel kan ook voor individuele activiteiten worden gebruikt. Door naar beelden te kijken en naar klanken te luisteren, kunnen bewoners tot rust worden gebracht tijdens een snoezelmoment.” 

Ook verticaal kan het toestel ingezet worden.
Kristof Pieters Ook verticaal kan het toestel ingezet worden.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.