Actiecomité hervat strijd tegen windmolenpark

Slagschaduw en zoevend geluid van turbines kunnen waarde van buurt fnuiken

Het actiecomité demonstreerde aan Schans De Landmolen een simulatie van het geluid van een windturbine.
Kristof Pieters Het actiecomité demonstreerde aan Schans De Landmolen een simulatie van het geluid van een windturbine.
Vijf jaar nadat ze bij de Raad van State de komst van een windmolenpark konden tegenhouden, moet het actiecomité Tegenwind opnieuw de strijd aangaan. Dit keer zijn er twee bedrijven die windmolens willen inplanten op de grens van Steendorp, Bazel en Haasdonk. Vandaag demonstreerde het comité aan omwonenden de impact ervan met een imitatie van het geluid van een turbine.

De ludieke actie vond plaats aan de Schans Landmolen, een geklasseerd fort uit WOI. “Niet toevallig, want één van de geplande windmolens zal hier slechts 185 meter vandaan zijn”, zegt Geoffroy le Grelle van het actiecomité Tegenwind. “Ook aan de Beestenhoek, de Lauwershoekschans en aan de steengroeve zijn er windturbines getekend. Zowel Engie als EDF Luminus hebben plannen ingediend. Ze vragen elk om drie windmolens te bouwen voor in totaal vier verschillende locaties. Vermoedelijk zullen ze de buit onder elkaar wel verdelen als ze een vergunning binnenhalen.”

Zover wil het actiecomité het uiteraard niet laten komen. In 2013 slaagden de omwonenden er al een eerste keer in om, gesteund met 1.200 handtekeningen en een uitgebreide argumentatie, het verzoek voor de bouw van een windmolenpark te laten vernietigen door de Raad van State.

“Dat willen we uiteraard nog een keer overdoen”, klinkt het strijdvaardig. “Dit keer zullen de windmolens nog een pak groter zijn, namelijk meer dan 200 meter of ongeveer zeven keer de hoogte van een kerktoren of tweemaal het Atomium. Dit zal uiteraard het risico op slagschaduw in woningen alleen maar groter maken. Volgens onze berekeningen zal er tot 960 meter ver hinder zijn van slagschaduw. Daarnaast is er uiteraard ook de visuele verstoring van een landschappelijk waardevol zicht. En we mogen ook niet het irritant geluid vergeten van een windturbine. Afhankelijk van de windrichting kan dit tot 1.500 meter ver dragen. Zo’n geluid is irritanter dan van een snelweg omdat het om een weerkerend zoevend geluid gaat. Met slaapproblemen, depressies, stress en onrust als gevolg.”

Het actiecomité had naar aanleiding van Open Monumentendag vandaag alle buurtbewoners uitgenodigd om een simulatie van het geluid van een windturbine bij te wonen.

Jan Vermoere en Catherine De Ryck moeten niet overtuigd worden. Ze baten Aqua Luna Welness uit in de Kraakstraat en één van de turbines zal op amper 300 meter van hun woning en zaak staan. “Mensen komen naar ons voor de rust en om te ontspannen. Er liggen nu al hoogspanningslijnen maar, met een windturbine erbovenop zal de hinder nog groter worden en dreigt er ook waardeverlies voor onze eigendom.”

De dossiers voor het windmolenpark zijn nu in volle voorbereiding, maar het actiecomité wil wel de druk nu al opvoeren. “We vragen alle partijen wat hun standpunt is en zullen die nadien bekend maken via flyers in 700 bussen, goed voor 2.400 bewoners. Ons standpunt is duidelijk. Het verzet tegen dit project is bijzonder groot en we zijn al een keer naar de rechtbank gestapt. Het is niet netjes dat bedrijven ons nu een tweede keer in een procedureslag willen duwen. Ze mogen zich alleszins aan een even grote strijd verwachten als vijf jaar geleden.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • pieter de ryck

    Iedereen is groen totdat er een molen in hun zicht komt te staan...

  • Jan Messagie

    Hoeveel van deze mensen protesteren tegen groene stroom maar hebben wel een contract voor groene stroom. Iedereen voorstander dat de kerncentrale weg moet, maar als ze windmolens willen plaatsen om groene energie te leveren dan mag het niet, zeker niet in hun achtertuin. Weet aub wat je wil. Belgie is al druk bebouwd ze koeten ze wel ergens plaatsen. Meg zonnepanelen alleen kom je er niet.