21 transmigranten gepakt bij grote controleactie

Snelwegparkings moeten beter beveiligd worden

Verschillende vrachtwagens werden geïnspecteerd.
Kristof Pieters Verschillende vrachtwagens werden geïnspecteerd.
Burgemeester Jos Stassen en korpschef Wim Pieteraerens vragen een betere beveiliging van de snelwegparking langs de E17. Door het ontbreken van een afsluiting en camera’s is dit een nieuwe hotspot geworden voor transmigranten. Bij een grote controleactie deze ochtend spotte een drone van de politie liefst 26 transmigranten die de snelweg overstaken toen de agenten verschenen. Een deel werd nadien wel gevat door controles op de lijnbussen in Kruibeke.

Het parkeerterrein langs de E17 in Kruibeke is sinds anderhalf jaar ingepalmd door transmigranten. Die verschuilen zich in het struikgewas en wachten hun kans af om in een vrachtwagen te kruipen richting kust. Korpschef Wim Pieteraerens kent intussen zijn pappenheimers. “We weten perfect hoe ze opereren”, vertelt hij. “De transmigranten komen bijna allemaal met het openbaar vervoer vanuit het Brusselse Maximiliaanpark. Ze vatten ’s avonds of soms zelfs al overdag post in maïsvelden of struikgewas in de buurt van de parking en proberen er ’s nachts dan stiekem in vrachtwagens te klauteren. We kennen zelfs de plekken waar ze zich verstoppen. De ladders liggen er gewoon klaar. Overal zie je achtergelaten kledij. Recent haalden we zelfs een krat Brits bier vanonder het zand.” De korpschef haalde recent het nationale nieuws omdat hij zijn agenten niet meer laat jagen op de transmigranten. “We hebben een tekort van 14 mensen op een korps van 98 koppen en de administratieve afhandeling slorpt te veel tijd in. We doen nog wel mee aan gerichte controleacties”, benadrukt hij.

32 agenten

Vanochtend was er zo’n actie samen de federale politie en de zone Wano. In totaal werden er maar liefst 32 agenten ingezet. De helft trok rond 4 uur naar de snelwegparking. Met een speurhond werden tal van geparkeerde vrachtwagens gecontroleerd. Enkele werden op aanwijzen van de hond ook doorzocht, maar zonder resultaat. “Het is dan ook moeilijk werken. Er is hier geen enkele afsluiting. De federale had een drone ingezet met een infraroodcamera en op de beelden is te zien hoe 26 transmigranten gewoon de snelweg oversteken. Levensgevaarlijk.”

De politie kent intussen het traject dat de vluchtelingen volgen. Ze stappen meestal op de bus in de Molenstraat in Kruibeke, maar na enkele controles de voorbije weken doen ze dit nu aan het Kerkplein. Het bleek vergeefse moeite, want de politie plukte vanochtend 20 transmigranten van de bus. Het gaat vooral om Eritreeërs. In de buurt van de parking werd nadien ook nog een verdwaalde vluchteling opgepakt.

De actie werd bijgewoond door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), provinciegouverneur Jan Briers, het parket en de burgemeesters van Kruibeke en Temse. Ook een ploeg van BBC woonde de controle bij. De Britse omroep wil weten hoe ons land de problematiek met vluchtelingen aanpakt. Volgens Jambon zijn de acties in ons land vooral gericht tegen mensenhandel en het oprollen van netwerken.

Schietpartij

Provinciegouverneur Jan Briers benadrukte dat er een grote solidariteit is onder de Oost-Vlaamse burgemeesters en korpschefs in de strijd tegen mensenhandel. “We willen zoveel mogelijk ontradend werken naar de smokkelaars toe. De gezamenlijke acties zullen dus even intensief blijven.” Briers had gisteren ook een overleg met de Oost-Vlaamse gemeenten waar de problematiek zich voordoet. Daar werd beslist geen eenzijdige beslissingen te nemen over het sluiten van de snelwegparkings. In West-Vlaanderen doet de gemeente Jabbeke dat wel naar aanleiding van een schietpartij met transmigranten. “Minister Ben Weyts zal eind deze maand zelf duidelijk maken welke parkings er ’s nachts open kunnen blijven”, zegt Briers. Die van Kruibeke lijkt alleszins moeilijk te sluiten, want de snelwegparking heeft een 24-uurs shop en benzinestation van Texaco. 

Camerabewaking

Burgemeester Jos Stassen en korpschef Wim Pieteraerens zien dan ook meer heil in extra maatregelen. “Een afsluiting zou al een groot verschil maken en camerabewaking is ook een optie”, zegt Piereraerens. “Nu is het dweilen met de kraan open. Bij onze vorige actie hebben we 18 transmigranten gepakt, maar de dag erna werden er al 50 nieuwe gespot.”

“Er zijn door de regering budgetten vrijgemaakt, maar het vraagt niet alleen geld, maar ook tijd om zo’n infrastructuur te plaatsen”, zegt minister Jambon nog.

BBC draaide een reportage over de aanpak van de transmigranten in ons land.
Kristof Pieters BBC draaide een reportage over de aanpak van de transmigranten in ons land.
Om 4 uur begon de politie een grote controleactie op de snelwegparking.
Kristof Pieters Om 4 uur begon de politie een grote controleactie op de snelwegparking.
Na hun arrestatie werden alle transmigranten op een lege bus gezet.
Kristof Pieters Na hun arrestatie werden alle transmigranten op een lege bus gezet.
Controleurs van De Lijn en agenten haalden maar liefst 20 transmigranten van enkele bussen.
Kristof Pieters Controleurs van De Lijn en agenten haalden maar liefst 20 transmigranten van enkele bussen.
Na hun arrestatie werden alle transmigranten op een lege bus gezet.
Kristof Pieters Na hun arrestatie werden alle transmigranten op een lege bus gezet.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.