"Met dank aan vrouw die vegetariër is"

HOFKE VAN BAZEL VERKOZEN TOT BESTE GROENTERESTAURANT

Chef Kris De Roy kookt met liefde vegetarisch voor zijn vrouw Gina.
Foto Kristof Pieters Chef Kris De Roy kookt met liefde vegetarisch voor zijn vrouw Gina.
Het gastronomisch restaurant Hofke van Bazel mag behalve zijn Michelinster nu ook de oorkonde van 'beste groente restaurant van Vlaanderen' uithangen. Deze culinaire award van Gault&Millau is niet alleen de verdienste van chef Kris De Roy, maar ook van zijn echtgenote en gastvrouw Gina Miurin. Zij is zelf vegetariër en waakt erover dat er voldoende groenten en fruit op het bord liggen.

Het Hofke van Bazel timmert al 20 jaar aan de weg, maar vooral de laatste jaren gaat het enorm hard voor het team van Kris De Roy en Gina Miurin. Ze haalden in 2013 hun eerste Michelinster en ook de Italiaanse trattoria op de bovenverdieping kaapte een Bib Gourmand weg. Gisteren werd het Hofke van Bazel ook nog eens uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Vlaanderen. Bij de quotering hield de jury van Gault&Millau vooral rekening met het percentage groenten en fruit dat op het bord belandt, maar uiteraard ook met de smaak en presentatie.

Levensfilosofie

Gastvrouw Gina kreeg ook nog een aparte award voor de communicatie rond het gebruik van groenten en fruit. "Maar dat kost me als overtuigd vegetariër weinig moeite", lacht ze. "Ik eet al twintig jaar geen vlees of vis meer. Het is bij mij een levensfilosofie geworden. Uiteraard hebben klanten altijd de keuze, maar ik promoot natuurlijk wel het vegetarisch menu een tikkeltje extra. Dat kreeg de naam 'Gina's Choice'. Mensen zijn vaak verbaasd dat er ook zoiets bestaat als vegetarische gastronomie. Daarom dat onze amuses altijd vegetarisch zijn. Met het hapje vooraf proberen we hen dus al te overtuigen om eens iets anders te kiezen dan vlees of vis. Op de menukaart nemen groenten sowieso een even belangrijke plaats in. Bij de opsomming van ingrediënten beginnen we bijvoorbeeld bij bloemkool en pas daarna wordt vermeld dat er ook langoustine in het gerecht zit."


Chef Kris De Roy is al even gepassioneerd bezig met groenten en fruit als zijn vrouw. "Dat mijn vrouw zelf vegetariër is, is natuurlijk een extra motivatie om zoveel mogelijk variatie te kunnen aanbieden op vlak van groenten. Elke groente kan bovendien op enorm veel verschillende manier worden bereid. Er zijn maar liefst 44 verschillende kooktechnieken. Dat gaat van stomen tot fermenteren. In de wintermaanden zijn er geen verse groenten uit de eigen tuin en dus houden we ons ook onder andere bezig met inleggen en kruidenazijn maken."

(Speel)tuin

Die eigen tuin is een voetbalveld groot en is gelegen naast de ringdijk van de Polders van Kruibeke. Op een perceel van 6.000 vierkante meter worden honderden kruiden en groenten geteeld. Het is vooral de (speel)tuin van sous-chef Sylvester Schatteman. "We experimenteren hier met vergeten groenten of onbekende variëteiten", legt hij uit. "Zo kunnen we binnenkort bijvoorbeeld witte aardbeien aanbieden. Het vraagt natuurlijk heel wat extra inspanning maar ik geniet ervan om ook in mijn vrije uurtjes met de handen in de grond te wroeten."


Kris en Gina zijn nog niet van plan om op de lauweren te gaan rusten. "We willen onze passie voor de natuur en gastronomie nog verder doortrekken. Zo stimuleren we klanten om het prachtige natuurgebied naast de deur te gaan verkennen en willen we ook rondleidingen geven in de tuin. Het is immers hier dat de top-ingrediënten 'geboren' worden. Gastronomie start niet in het restaurant maar wel op het veld", zeggen Kris en Gina.