"Hij was zijn hele leven een 'Tijl Uilenspiegel'"

KAMIEL 'DE SCHILDER' VAN MIEGHEM (82) OVERLEDEN

Met Kamiel Van Mieghem verliest Kruibeke een kleurrijk volksfiguur. Hij stond zijn hele leven in zijn eigen decoratiewinkel, maar was ook actief als kunstschilder.
Foto Kristof Pieters Met Kamiel Van Mieghem verliest Kruibeke een kleurrijk volksfiguur. Hij stond zijn hele leven in zijn eigen decoratiewinkel, maar was ook actief als kunstschilder.
Voormalig schepen, gemeenteraadslid én volksfiguur Kamiel Van Mieghem is dinsdag op 82-jarige leeftijd vrij onverwacht overleden. Hij zetelde in totaal 18 jaar in de gemeenteraad en was een bijzonder kleurrijk figuur. Zijn bijnaam Kamiel De Schilder verwees zowel naar zijn beroep als naar zijn grote passie: schilderen. "We verliezen een icoon", klinkt het aangeslagen in de gemeenteraad.

Kamiel Van Mieghem zetelde in totaal 18 jaar in de Kruibeekse gemeenteraad voor zowel de Volksunie, Vlaams Belang als N-VA: van 1977 tot 1985 en van 2007 tot nu. In de jaren tachtig was hij enkele jaren schepen van Leefmilieu, Gezin en Middenstand.

Schepen

Van Mieghem begon zijn carrière bij de Volksunie aan de zijde van Antoine Denert en was ook schepen onder zijn vleugels. Nadien raakten de twee in onmin en verdween Van Mieghem van het politieke toneel. In 2007 raakte hij opnieuw verkozen bij Vlaams Belang maar lag hij al snel in de clinch met de partij. Van Mieghem weigerde namelijk tegen punten te stemmen die hij eigenlijk goed vond, zelfs al zat hij in de oppositie. Dat typeerde hem ten voeten uit. Hij zetelde verder als onafhankelijk raadslid en stapte nadien over naar N-VA, waarvoor hij nu nog steeds zetelde.

Misverstanden

Bij N-VA volgde een weerzien met zijn gewezen strijdmakker Antoine Denert. De plooien waren snel weer gladgestreken. "Domme misverstanden", klonk het broederlijk. De voormalige burgemeester omschrijft Van Mieghem als een uitzonderlijk lieve joviale mens. "Hij was een zeer gevoelig man die alle vormen van schoonheid kon waarderen en als kunstenaar ook zelf creëerde", vertelt hij. "Ik had vreemd genoeg net nog een werk van hem in huis opgehangen, toen ik plots het nieuws vernam van zijn plotse dood. Hij is gestorven in zijn volière tussen de zebravinkjes die ik hem vorig jaar nog gegeven had om mee te kweken. Ik ben een goede vriend verloren, maar zal vooral de mooie herinneringen aan hem koesteren."

Schilder

Kamiel was naast gemeenteraadslid ook kunstenaar en baatte een schilder- en decoratiewinkel uit. Velen kennen hem daarom ook als 'Kamiel, de schilder'. Kamiel was een echte volksfiguur, bekend en graag gezien.


Ook in zijn jonge jaren als oud-chiroleider. Samen met zijn broers vormde hij ook jarenlang 'de plakploeg' van de Volksunie in de regio. Hij werd twee jaar geleden door zijn partij N-VA, familie en vrienden nog uitgebreid in de bloemetjes gezet ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Zijn plotse dood komt bij de partijgenoten hard aan. "We verliezen een icoon", klinkt het aangeslagen. "Na een kleurrijk leven als 'bekende Kruibekenaar', verraste hij iedereen door er stilletjes tussenuit te knijpen. Hij bleef zijn hele leven lang een echte 'Tijl Uilenspiegel', altijd in voor een grap maar ook altijd bereid om te helpen."

Groot hart

Ook burgemeester Jos Stassen (SamenVoorKruibeke) koestert mooie herinneringen aan Kamiel. "Op politiek vlak heeft hij veel meegemaakt, maar hij is altijd zichzelf gebleven. Kamiel heeft letterlijk en figuurlijk Kruibeke kleur gegeven. Hij had een groot hart voor de gemeente en zette zich tot op late leeftijd in voor de gemeenschap. Ook voor mij persoonlijk was Kamiel een belangrijk persoon. Hij voltrok namelijk het huwelijk tussen mijn vrouw en ik toen hij schepen was. Dat deed hij op zijn eigen, markante manier."


Het gemeentebestuur gaat een rouwregister leggen in OC De Brouwerij voor wie een boodschap, anekdote of steunbetuiging wil achterlaten. Woensdag 8 november om 11 uur vindt de afscheidsplechtigheid plaats in het crematorium Heimolen in Sint-Niklaas.