‘Guerrilla-café’ voor deur Gildenhuis

Stamgasten verzamelen drie jaar na sluiting

De vroegere stamgasten verzamelden voor de deur van 't Gildenhuis voor een intiem protestmoment.
Kristof Pieters De vroegere stamgasten verzamelden voor de deur van 't Gildenhuis voor een intiem protestmoment.
De vroegere stamgasten van café Gildenhuis in Rupelmonde hebben dinsdagavond een ‘guerrilla-café’ georganiseerd op de stoep voor het café dat exact drie jaar geleden de deuren moest sluiten. “Al die tijd staat het gebouw leeg en hadden we nog van de infrastructuur gebruik kunnen maken”, klinkt het boos.

Op initiatief van de voormalige uitbater Bert Deyaert verzamelden dinsdagavond heel wat oude stamgasten voor de deur van café ’t Gildenhuis. Ook vertegenwoordigers van verschillende verenigingen waren op afspraak voor een intiem protestmoment. “Het leeft nog altijd onder de mensen”, zegt Bert Deyaert. “De sluiting van het Gildenhuis drie jaar geleden heeft de gemeenschap hier veel schade toegebracht. Verschillende verenigingen hebben het nog altijd moeilijk. Ze vonden wel ergens anders onderdak, maar de werking heeft er onder geleden. Intussen is de site door de vzw Parochiale Werken verkocht aan een projectontwikkelaar en staan ook de Scouts en Chiro op straat. Hun nieuwbouw zal pas binnen twee jaar klaar zijn en dus moet de gemeente nu op zoek naar een tijdelijk onderkomen. We vinden het schandalig dat een vzw een hele gemeenschap zo kan en mag ontwrichten. De site is hier gebouwd met het zweet, maar ook het geld van de burgers. Twee keer zelfs, want in 1944 viel er een vliegende bom op het Gildenhuis en moest alles heropgebouwd worden. Het geld van de verkoop vloeit echter niet terug naar de verenigingen.”

Nog elke dag spreken mensen me aan over vroeger. Ze zien ook dat alles er verwaarloosd bijligt, terwijl we het Gildenhuis nog jaren hadden kunnen openhouden

Bert Deyaert

Bert Deyaert staat intussen achter de tapkast van café Vogelzang. “Een eigen zaak opstarten, zie ik niet meer zitten. Het Gildenhuis was mijn levenswerk en dat is kapot gemaakt. Nog elke dag spreken mensen me aan over vroeger. Ze zien ook dat alles er verwaarloosd bijligt terwijl we het Gildenhuis nog jaren hadden kunnen openhouden.”

Verenigingen zoals de fanfare, Femma en KWB betreuren de sluiting ook nog altijd. “Hier kwamen we allemaal samen en nu zitten we verdeeld over verschillende locaties”, zegt Jan Cools van KWB.

Appartementen en ondergrondse parking

Eind november zal normaal gezien de notariële akte van de verkoop worden opgemaakt. Daarna zal de nieuwe eigenaar een concreet plan op tafel leggen. Volgens het gemeentebestuur kunnen er zo’n 20-tal appartementen komen. Er komt ook een ondergrondse parking die aan een 30-tal wagens plaats moet bieden. De gevel van de oude zaal zal echter wel behouden moeten worden. Het café zelf is niet geklasseerd en mag onder de sloophamer gaan. Vermoedelijk zullen de werken starten na het bouwverlof van 2019.

Het is nog niet bekend of er op het gelijkvloers nog iets van ontmoetingsruimte zal worden voorzien. De verenigingen hopen van wel. “Want het aanbod is in Rupelmonde nu wel erg beperkt geworden”, klinkt het. "De grote zaal van het Gildenhuis wordt nog vaak gemist als er festiviteiten georganiseerd worden."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.