"Barbierstraat zal probleem blijven"

BURGEMEESTER WIL POMP KOPEN OM LAAGGELEGEN GEBIEDEN DROOG TE HOUDEN

Burgemeester Jos Stassen helpt zandzakjes dragen in de Barbierstraat.
Foto Kristof Pieters Burgemeester Jos Stassen helpt zandzakjes dragen in de Barbierstraat.
Kruibeke heeft een eerste evaluatie gemaakt van de wateroverlast van vorige week. Dat er geen enkel huis onder water kwam te staan, bewijst volgens burgemeester Jos Stassen dat de investeringen uit het verleden geloond hebben. "Maar de laaggelegen gebieden zoals de Barbierstraat blijven een probleem. Pompen is daar de enige oplossing", weet de burgervader.

Door de hevige regenval ontstond er vorige week vrijdag op verschillende plaatsen in Kruibeke, Bazel en Rupelmonde wateroverlast. Gelukkig bleef de schade beperkt tot ondergelopen wegen, velden, garages of tuinhuizen. Geen enkele woning kreeg water binnen. "Op nauwelijks enkele uren tijd kregen we meer dan 50 liter regenwater per vierkante meter te verwerken", zegt burgemeester Jos Stassen. "Heel veel mensen stellen zich de vraag hoe het komt dat er nog zoveel wateroverlast was ondanks de aanleg van een overstromingsgebied. De polders van Kruibeke zijn echter aangelegd als overstromingsgebied voor Scheldewater bij springtij. De wateroverlast van vorige week kwam niet door Scheldewater, maar wel door extreme regen. Dat regenwater zoekt zijn weg naar het laagste punt en blijft vaak iets langer staan op plaatsen waar er een deuk is in het landschap zoals de Portugezenstraat, Pismolenstraat, Kerkstraat en Barbierstraat."

Hoge dijken

Volgens burgemeester Stassen was de wateroverlast een goede test voor alle veranderingen die de voorbije jaren zijn doorgevoerd door de aanleg van het overstromingsgebied. De duiker van de Barbierbeek onder de gewestweg werd vergroot, de dijken verhoogd en het bekken werd verlegd. "De Barbierbeek heeft gewerkt", stelt Stassen vast. "Er is geen liter water uit de Barbierbeek in de omliggende straten terechtgekomen. Dat de Barbierstraat toch onder water kwam, is heel logisch te verklaren. De straat ligt lager dan de verhoogde dijken van de Barbierbeek. Het water liep van de akkers en weiden naar de Barbierstraat omdat dit het laagste punt is, maar kon de Barbierbeek niet in omdat de dijken verhoogd zijn. Deze hogere dijken hebben we nodig om te beletten dat de beek overstroomt. Daarom hebben we het overtollige water van de Barbierstraat naar de Barbierbeek gepompt. Dat is de enige oplossing. Maar liever dit dan een overstroming van de Barbierbeek zoals in 1998. Toen stond het water een halve meter hoog." Vorige week vrijdag sprong de civiele bescherming bij met een zware pomp, maar de gemeente wil zelf het nodige materiaal aanschaffen.


Dirk Maes, zaakvoerder van de gelijknamige garage in de Barbierstraat, denkt dat het installeren van een pomp een nuttige maatregel is. "Maar ik denk dat één pomp niet voldoende zal zijn voor de hele gemeente. We hebben in 1998 een zware overstroming gekend en nu was het bijna opnieuw prijs. De dijken van de Barbierbeek zijn verhoogd, maar nu kan het water dat via de weilanden en akkers in de straat loopt niet weg. Wat als het dagen aan een stuk zwaar regent?"

Huis slopen

Ook voor de wijk 'Den Driehoek' is er niet meteen een oplossing voorhanden. Daar werd een beek helemaal ingebuisd om de Rupelmondestraat te dwarsen. De situatie kan alleen maar opgelost worden door de hele straat open te gooien en een huis te slopen. Al kan er wel iets gedaan worden aan een aantal knelpunten. Zo moet er een pomp komen op het einde van de ringgracht om water over te hevelen naar het Kortbroek. Aan AWV zal gevraagd worden om de grachten te reinigen in de Heirstraat, de gewestweg aan de afrit in Bazel. Verder zijn er nog een aantal plaatsen waar de buizen of doorsteken onder straten te nauw zijn of waar teveel water in één keer komt. Ook de Vliet blijft een zorgenkind omdat die alleen water kan lozen bij laagwater op de Schelde.