"Afdak om kinderen wat schaduw te geven"

BEWEGING.NET BEZOEKT SCHOOLTJE MET 130 KINDEREN IN BURKINA FASO

Een delegatie van Beweging.Net heeft een bezoek gebracht aan het project in Burkina Faso. Het gaat om een schooltje waar 130 kinderen tussen de 6 en 12 jaar les volgen. Het voorbije jaar werd de school uitgebreid met een afdak en schoolbib en een volgend project wordt de aanleg van een wachtbekken.

Beweging.Net, het vroegere ACW, zamelt sinds 2002 middelen in voor een basisschool in het dorpje Sig Nolin, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Koudougou, de derde grootste stad van Burkina Faso. "We steunen een schooltje midden in de brousse waar 130 kinderen tussen de 6 en 12 jaar les kunnen volgen", vertellen Jan Smet, Pia De Monie, Nicole De Clerck, Viviane Smet en Herman Laureys.

"De bedoeling is kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden en zo veel mogelijk kansen te geven aan kinderen, ook de allerarmste, om op z'n minst de lagere school te kunnen afmaken. We deden dit in het verleden door de aankoop van noodzakelijk schoolmateriaal zoals nieuwe schoolborden, maar we bezorgen de kinderen tijdens de middag ook een voedzame maaltijd. Zo nijpend is het gebrek aan voedsel, dat de kinderen speciaal naar school komen om te kunnen eten. Met onze steun is ook sanitair geïnstalleerd waardoor kinderen zich op school kunnen wassen of eens een douche nemen, iets wat thuis vaak onmogelijk is."

Lesmomenten buiten

De school ligt namelijk in een afgelegen dor en droog gebied. Er is amper water, geen elektriciteit en geen schaduw. De werkgroep bracht intussen al vijf keer een bezoek aan het project in Burkina Faso. Na de laatste trip werd besloten om een groot afdak te bouwen waar de kinderen in de koelte van de schaduw hun maaltijd kunnen gebruiken. "Er kunnen nu ook buiten lesmomenten georganiseerd worden", leggen de leden van de werkgroep uit. "Daarnaast is er begonnen met een schoolbibliotheek, studieboeken en aangepaste lesprogramma's. In een volgende fase zullen dakgoten worden aangekocht en geplaatst, met afvoer naar grote vergaarbekkens, zodat men ook in het droge seizoen over het nodige water beschikt om de moestuin verder uit te breiden."

Secundair onderwijs

Drie jaar geleden is er een nevenproject opgestart, waarbij men leerlingen na het lager onderwijs de kans geeft om verder door te stromen naar het secundair onderwijs. De studenten houden hun 'adoptie-ouders' op de hoogte van hun schoolresultaten. "Momenteel ondersteunen we drie studenten, maar het is de bedoeling van dit aantal gevoelig op te drijven in de toekomst", klinkt het vastberaden. "Er staan dus nog heel wat plannen op stapel, maar daarvoor is blijvende steun natuurlijk noodzakelijk." Om geld in het laatje te brengen zal een filmvoorstelling en fotomontage getoond worden over het voorbije bezoek op vrijdag 17 maart in OC De Brouwerij in Kruibeke.

Wie het project wil steunen kan terecht bij Jan Smet, 03/774 32 06

De delegatie met Pia De Monie, Nicole De Clerck, Viviane Smet en Herman Laureys, samen met het lerarenkorps van het schootje, allen in traditionele Afrikaanse outfit.
Kristof Pieters De delegatie met Pia De Monie, Nicole De Clerck, Viviane Smet en Herman Laureys, samen met het lerarenkorps van het schootje, allen in traditionele Afrikaanse outfit.
Het afdak dat volledig door Beweging.Net is gefinancierd.
Kristof Pieters Het afdak dat volledig door Beweging.Net is gefinancierd.