Kriskras parkeren, bussen op het voetpad en daartussen kinderen

WAVERSESTEENWEG - Hoeilaart | LEVENSGEVAARLIJKE CHAOS AAN BASISSCHOLEN

Filmpjes op sociale media bewezen het in het verleden al: de parkeervakken op de Waversesteenweg in Hoeilaart zorgen voor levensgevaarlijke situaties in de buurt van basisscholen Het Groene Dal en Sint-Clemens. Kinderen lopen er tussen het slalommende verkeer. Proefprojecten verbeterden de situatie al enigszins, maar de gemeente werkt aan een duurzame oplossing voor de verkeerschaos rond de scholen.

Bussen die over het voetpad rijden, ouders die parkeren waar het niet mag en kinderen die tussen het drukke verkeer moeten oversteken: de Waversesteenweg in Hoeilaart heeft haar reputatie niet mee. Door het vele sluipverkeer dat er gecreëerd wordt door automobilisten uit Wallonië die de file op de E411 richting Brussel willen vermijden, lijkt de Waversesteenweg elke ochtend wel een racebaan. Dat bleek eerder al uit filmpjes die door buurtbewoners gemaakt werden en nadien vlot gedeeld werden op sociale media. Dat was ook het gemeentebestuur van Hoeilaart niet ontgaan, waarna enkele maatregelen genomen werden.

Chaos verminderd

"Zo loopt er momenteel een proefproject in de Willem Matstraat", zegt Gunter Van der Elst, directeur van basisschool Het Groene Dal. "Verkeer mag die straat niet meer naar beneden rijden, waardoor de automobilisten die op de Waversesteenweg rijden niet langer voorrang moeten verlenen. Daardoor worden opstoppingen op die steenweg vermeden en is de chaos toch een pak verminderd. Het gaat echter om een proefproject dat vorig jaar ingevoerd werd en dit schooljaar nog enkele weken loopt. De gemeente gaat ondertussen op zoek naar een definitieve oplossing. Ondertussen heeft ook de ouderraad een verkeersenquête gehouden en de resultaten daarvan werden aan het schepencollege overgemaakt."

Verkeersdeskundige

Onderwijsschepen Eva De Bleeker (Open Vld) bevestigt dat de gemeente werk maakt van een duurzame oplossing voor de verkeerschaos.

"Vanaf 15 september neemt een verkeersdeskundige de situatie rond Het Groene Dal onder de loep, nadien zal dat voor de hele omgeving rond het Groene Dal en de Sint-Clemensschool het geval zijn. Daarnaast zullen we de resultaten van de verkeersenquête van de ouderraad samen met de politie bekijken en afhankelijk daarvan zullen we bepalen welke maatregelen genomen kunnen worden. Voorts komt er een nieuwbouw in Het Groene Dal en dat gebouw zal verder van de straat gebouwd worden. Op die manier kunnen we de straat wat breder maken en zal er ook ruimte zijn voor een knuffelzone. Ook hebben we een cursus voor gemachtigd opzichters gestart, zodat de kinderen veiliger kunnen oversteken. Maar op termijn willen we met het nieuwe mobiliteitsplan voor een globale oplossing gaan."

Schoolstraat

Voor de Sint-Clemensschool in de Désiré Vandervaerenstraat is de veiligheid ondertussen al wat verhoogd door de plaatsing van slagbomen.

"Net voor en net na schooltijd verandert de straat in een zogenaamde schoolstraat", zegt directeur Etienne Coosemans. "Daardoor mogen wagens voor korte tijd de straat niet in en is het voor kinderen een pak veiliger."

Door de parkeerstroken rechts van de baan blijft er nauwelijks plaats over voor het andere verkeer. Wanneer die elkaar dan ook nog eens moeten kruisen, wordt de situatie redelijk hallucinant.
Baert Marc Door de parkeerstroken rechts van de baan blijft er nauwelijks plaats over voor het andere verkeer. Wanneer die elkaar dan ook nog eens moeten kruisen, wordt de situatie redelijk hallucinant.
Buschauffeur en autobestuurder willen niet voor elkaar plooien.
Baert Marc Buschauffeur en autobestuurder willen niet voor elkaar plooien.