Tot 4 jaar cel voor bende shouldersurfers

Baert Marc
Een bende ‘shouldersurfers’ is veroordeeld tot gevangenisstraffen van 40 maanden tot 4 jaar. Vier van de vijf verdachten in het dossier kwamen niet opdagen voor hun proces en de rechtbank beval ook hun onmiddellijke aanhouding.


Bij ‘Shouldersurfen’ proberen de daders eerst de code van een bankkaart te achterhalen om vervolgens de bankkaart stelen en er aanzienlijke sommen geld mee af te halen. De vijf verdachten, vier vrouwen en één man, sloegen toe in de politiezone WoKra (Wezembeek-Oppem/Kraainem) maar ook elders in Vlaams-Brabant. Ze hadden het voornamelijk gemunt op bejaarde mensen, die ze onopvallend observeerden terwijl die met hun bankkaart een betaling deden in een winkel of een verrichting aan een bankautomaat.

Ziekenhuis

Eenmaal ze de code van de bankkaart achterhaald hadden, maakten ze hun slachtoffers op slinkse wijze hun bankkaart afhandig. Zo vroegen ze de weg naar een bushalte of naar een ziekenhuis of vroegen ze zelfs om een lift naar de dichtstbijzijnde spoeddienst. Eenmaal de aandacht van hun slachtoffers op die manier was afgeleid, stalen ze de bankkaart waarmee ze vervolgens geld gingen afhalen. Het legde bende geen windeieren. Niet minder dan 12.000 euro werd zo buitgemaakt. “Het vijftal heeft op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid en de behulpzaamheid van hun slachtoffers”, haalde de rechter uit, “hiervoor zijn alleen strenge gevangenisstraffen op hun plaats.” Twee verdachten werden veroordeeld tot 4 jaar cel, de andere drie tot 40 maanden cel.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.